Thomas, a gőzmozdony és a multikulti

A jövő havi bemutatásra váró új Thomas-mozi politikai vitákat kavar. Tényleg feltétlenül szükség van ilyen ostobaságokra, vagy hagyni kéne a kisóvodásokat, hogy békén élvezhessék minden idők egyik legjobb rajzfilmjét?

Wilbert Awdry tiszteletes a negyvenes években azzal a pedagógiai szándékkal alkotta meg Thomas, a gőzmozdony alakját, hogy a Brit Birodalom legfőbb erkölcsi értékeit – a munka szeretete, felelősségtudat, a feladatok felvállalása és képesség szerint legjobban történő elvégzése – egészen fiatalok számára is érthetővé és befogadhatóvá tegye. Valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy valaha lesz, aki azon vitázik, politikailag mennyire korrekt a mese, kellőképp tükrözi-e a sokféleséget, és – rettenet – vajon nem szexista-e?

A Great Race (Nagy verseny) című alkotást májusban mutatják be a mozikban, jó néhány olyan szereplővel, akikkel a srácok eddig nem találkozhattak. Tizenhárom mozdony gyűlik össze a világ minden tájáról, köztük Yong Bao, a vörös kínai mozdony, Iván, az orosz gőzös, valamint Ashima, a dél-indiai Nilgiri Mountin Railway kézzel kifestett, csinos mozdonylánya. Brit részről is lesz szereplő, a Repülő Skót, a világ legismertebb gőzöse, „aki” létezik a valóságban is, sőt épp a tavaszon utasokat is szállít Nagy-Britanniában.

thomas02.jpg

Kizárólag az volt a cél, hogy megteremtsenek egy látványos gőzmozdony-világversenyt

Voltak kritikusok, akik azt állították, a Thomas „nemzetköziesítésével” a politikai korrektség nyomásának kívántak megfelelni az alkotók, ezért hoztak létre multikulturális légkört az eredetileg minden tekintetben tőről metszett brit szigeten, a képzeletbeli Sodoron.

Ian McCue producer megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy ilyen kemény kritikákat hall olyan emberektől, akik a filmet még nem is látták, és azt állítja, a kritikusoknak mellesleg nincs is igazuk. A Telegraphnak nyilatkozva kijelentette: a rajzfilmmel kizárólag az volt a célkitűzésük, hogy megteremtsenek a filmvásznon egy látványos gőzmozdony-világversenyt. Remélik, hogy a sokféle szereplő hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy ismereteket szerezzenek a nagyvilágról, és a moziból kijövő óvodások kérdéseket tesznek majd fel külföldi országokról.

thomas03.jpg

Ashima nem vándorol be Sodorra

McCue kihangsúlyozta, hogy a külföldi mozdonyok csupán ebben az egy Thomas-filmben szerepelnek.

Korábban már másfelől is sikerült belekötni a készülő rajzfilmbe: azért minősítették szexistának, mert a sok hímnemű gőzös közt csak egy lány akad, Daisy. McCue szerint ezt az aránytalanságot van hivatva kiegyensúlyozni az új női szereplő, Ashima.


vissza

facebooktwitteremail