Birkanyírás iszlámhoz méltatlan hajviselet miatt

Szaúd-Arábiában labdarúgókat tiltottak el annak ürügyén, hogy frizurájuk vallásellenes, a klérus egy magas rangú tagja eközben annak a véleményének adott hangot, hogy ha egy nő autót vezet, akkor elviszi az ördög.

A Szaúdi Labdarúgó Szövetség három játékost tiltott el – mint a klubokkal közölte, azért, hogy elejét vegye a „qaza-jelenségnek”, vagyis a kissé mohawk típusú hajviselet terjedésének, ami kezdett egyre népszerűbbé válni a sportolók körében. A qaza lényege, hogy a fej bizonyos felületeit borotválják, más részein viszont nőni hagyják a hajat.

Saudi-Arabia-driving-510393.jpg

Abdulaziz bin Abdulla sejk, nagymufti

Az április hetedikén hatályba lépett dekrétum vonatkozik a királyság klubjaiban focizó idegenlégiósokra is. E hajviselet tilalmára állítólag külön hadit, azaz iszlám hagyomány van. A qazát már 2009-ben betiltották, de a tiltást mostanáig nem kényszerítették ki, bár 2012-ben egyszer, meccskezdet előtt maga bíró nyeste meg az al-Shabab és a nemzeti tizenegy gólzsákját, Waleed Abdullahot ollóval.

Eközben Szaúd-Arábia jelenlegi legnagyobb vallási tekintélyeinek egyike, Abdulaziz bin Abdulla sejk, nagymufti kifejtette, hogy az autóvezetés „veszélyes ügy, ami kiteszi a nőt az ördögnek”. A vélemény az al-Madzsd vallási televízión hangzott el. A sejk gyengeelméjűnek nevezte azokat a férfiakat, akik síkra szállnak a nők vezetéshez való joga mellett.

Szaúd-Arábia a világ egyetlen országa, ahol nők nem vezethetnek autót. Erre tilalom tulajdonképpen nincs, csak épp soha nem adtak még ki nőnek jogosítványt. Voltak bátor nők, akik demonstratíve megszegték a tilalmat, őket azonban letartóztatták. Bin Abdulla sejk arra mutatott rá: a tilalomra mégis szükség van, mivel ha egy nő vezethet, akkor a rokonsága honnét tudhatná, merre jár és mit csinál.

Saudi-Arabia-women-510395.jpg

A sekjk 2014-ben egyszer már bekerült a világsajtóba, amiért a Twittert „minden gonosz forrásának” nevezte, de kárhoztatta már a rajzfilmeket is. Ő volt az, aki olyan fatvát – vallási döntést – hozott, miszerint ha egy férfi éhezik, joga van megenni a feleségét, és ő tiltotta be a sakkot is.

Nő a sivatagi királyságban férfi rokon jóváhagyása nélkül nem utazhat, nem igényelhet útlevelet, nem nyithat bankszámlát és nem mehet egyetemre. Természetesen férjhez is ahhoz megy, akihez adják. Viszont idén először részt vehettek a helyhatósági választásokon, indulóként is. Országos választások Szaúd-Arábiában nincsenek, miután törvényhozás sincs, a királyi család rendeletekkel kormányoz.


vissza

facebooktwitteremail