„Rák terjed a Munkáspártban” – Boris Johnson beolvas a Telegraphban

A londoni polgármester, az amerikai születésű, Brexitet pártoló Boris Johnson teljes cikke magyarul, csak a Magyar Krokiban.

Oké, mindenki kösse be a biztonsági öveket, egy huszadik századi világpolitikai témakör következik. Egy lutoni munkáspárti tanácsnokról nemrégiben derült ki, hogy azt tweetelte, Adolf Hitler volt „a történelem legnagyobbja”. Mi történhetett az elméjében?

Mit talált oly csodálnivalónak a náci vezérben Aysegul Gurbuz? Netán a náci egyenruhákért van oda, vagy azért a fura katonai köszöntésért, amit alkalmazni szoktak. Talán Hitler világuralmi vágyai tetszettek meg neki. Az is lehet, hogy a munkáspárti politikuskezdemény – úgy tűnik, a Warwick Egyetemen aktivizálja magát – azt kedvelte Hitlerben, hogy vegetáriánus volt; vagy hogy kutyabarát; vagy az abszolutizmusa jött be neki.

Bármelyik lett légyen is, a volt munkáspárti tanácsnok (közben elmozdították) talán szeretné elárulni. Máskülönben túlnyomó többségünk arra a lehengerlő végkövetkeztetésre fog jutni, hogy az ok, ami miatt a történelem valamennyi más személyisége fölé helyezi, ugyanaz, ami miatt a józanabb emberek borzadnak az emlékétől – nevezetesen, hogy megindította a hatmillió zsidó elleni népirtást. Ez az, ami oly csodálatra méltónak tűnik: hogy ő volt a felelős a gázkamrákért.

gurbuz.jpg

Miss Gurbuz

Nos, Gurbuz kisasszony egy fiatal nő; védelmezői feltehetően azzal érvelnek majd, hogy naiv és könnyen félrevezethető. De ha valaki ilyen nézetek birtokában a Munkáspárt tanácsnoka lehet, az számomra azt sugallja, hogy a Munkáspárttal van valami nagyon komoly baj.

És van is. Rák növekszik Jeremy Corbyn Munkáspártjában – folyamatosan terjed áttét útján. Veterán zsidó munkáspárti képviselőket, mint Louise Ellman, terrorizálnak választókerületükben – pusztán mert kiállnak Izrael alapvető joga, a létezéshez való jog ellen. Az Oxfordi Egyetemen a Labour Club menősködő fiatal hallgatói manapság rendszeresen úgy nevezik a zsidó diákokat, hogy „ciók”. Még a wokingi munkáspárti alapszervezet elnökhelyettesét, Vicki Byrne-t is fel kellett (kétszer) függeszteni, mert olyanokat tweetelt, amik antiszemitának minősültek. A Munkáspárt zsidó támogatói, akik mind ez ideig bőkezűek voltak, most már nem hajlandók adományozni.

Jeremy-Corbyn-009.jpg

Corbyn

Mi folyik? Ennek az antiszemita betegességnek – a virulensen Izrael-elleners és zsidóellenes nyelvezet újfajta arcátlanságának – a megértéséhez azt kell felfognunk, mi történt a Munkáspártban. Foglyul ejtették azt a corbynisták; és a corbynisták a légszélsőségesebb ideológia hívei, amit csak a Munkáspárt valaha a magáévá tett. Nem pusztán arról van itt szó, hogy vissza kell hozni a szakszervezeteket vagy hogy rakétáktól megfosztott brit nukleáris tengeralattjárókat kéne a tengerre küldeni. A corbynista világnézetben a kapitalizmus bűnös, a bankárok ördögiek, a toryk szemetek, s a legtöbb geopolitikai elégedetlenség Izrael létezésére vagy viselkedésére vezethető vissza.

E nézetek az igazat megvallva jó ideje léteznek a Munkáspárt egyes részeiben. Csak épp soha nem váltak uralkodóvá; soha nem szabták korábban meg a párt irányzatát. E nézetek – amiket Blair és Brown egyértelműen elutasított – jelenleg a Corbyn-féle Munkáspárt vezérlő programját jelentik; a tragédia az, hogy nem söpörhetjük őket félre mint egy ellenzéki szerepre ítélt párt tajtékzó irrelevanciáját.

sadiqkhan.jpg

Sadiq Khan

Reális annak a veszélye, hogy a corbynisták kevesebb mint egy hónapon belül megkaparintják a londoni polgármesteri posztot. Ki jelölte Jeremy Corbynt a pártvezetőségre? Sadiq Khan. Miként biztosította be a polgármester-jelöltségét? Könyörtelenül a háttérbe szorítva a favoritot – a blairista Tessa Jowellt – és maga mögé állítva a corbynistákat. És most – ha csak meg nem választjuk Zac Goldsmitht – újra ki fogják tűzni a vörös zászlót a Városháza tetejére.

És igen, számít ez, nagyon is. London polgármesterének költségvetése messze meghaladja a Whitehall számos osztályáét, és az általa vezetett gazdaság nagyobb, mint az EU legtöbb országáé. Egyoldalúan hatalmában áll a tanácsi adó emelése vagy csökkentése. Teljes mértékben ő szabja meg a tömegközlekedési díjakat. Kirúghatja a rendőrfőnököt; megállapíthatja az ország legnagyobb rendőri erői számára irányadó jogkikényszerítési és felvételi prioritásokat. Ha hidat, villamosvonalat vagy alagutat akar építtetni – megteheti. Ha új, alacsony szénmonoxid-kibocsátású buszt, új biciklikölcsönzési rendszert, vagy új Olympicopolis kulturális központot akar létrehozni, megteheti. Egyedül neki van hatalma ahhoz, hogy zöld utat adjon felhőkarcolók építéséhez, és hatalmas tervezési fennhatóságát jóra vagy rosszra egyaránt felhasználhatja.

Miután nincs parlamenti procedúra és aggodalmaskodó ellenzék, a polgármester több dolgot tehet meg – és gyorsabban –, mint a Whitehall bármelyik osztálya. De felelős kell legyen a londoniak pénzéért, és Sadiq Khan téved, amikor azt javasolja, hogy a tömegközlekedési díjakat a TfL költségvetéséből kivont kétmilliárd fonttal csökkentsék. A londoniaknak ez létfontosságú infrastrukturális beruházások elvesztését jelentené. Az emberek késésekkel és zsúfoltsággal fizetnék meg az árát. S mindenekfelett, az intézkedés aláásná a város tárgyalóképességét a pénzügyminisztériummal. Hatalmas hiba ez.

A polgármester talán egyik legfontosabb funkciója azonban az, hogy a város politikai diskurzusának hangnemét meghatározza – hogy az embereket összehozza: a befogadás, a mérséklet és a tolerancia ereje legyen; ami egyértelműen azt jelenti, hogy nem uszítunk közösséget másik közösség ellen. A corbynista program, sajna, ennek nem felel meg.

Maga Sadiq Khan megkésve ismerte el, hogy a Munkáspárt antiszemitizmussal van megverve. Helyesen nevezte ezt „szégyenbélyegnek”. De immár évek óta van egy platformon az iszlám legelmaradottan legszektásabb erőivel – olyan emberekkel, mint Sulaiman Ghani, akik a melegeket denunciálta, a nőket pedig „alárendeltnek” nevezte, és al-kaidás terroristák szabadon bocsátására szólított fel.

Khan egy eseményen szólalt fel egy Azam Tamimi nevű emberrel, aki a Mohamed-karikatúrák után „az egész világot felperzselő” megtorlásokkal fenyegetőzött – Khan e szavakat nevezte „virágnyelvnek”. Khan több alkalommal szónokolt dzsihádista zászlólengető eseményeken, amelyeket az Islam Channel szervezett; az Islam Channelt az Ofcom is bírálta a házasságon belüli nemi erőszak elnézéséért. Khan olyan beszédírót foglalkoztatott, aki azon filozofálgatott, hogy Lee Rigby lövész meggyilkolása megrendezett volt.

an77362843mp-zac-goldsmith-.jpg

Zac Goldsmith, az elvek embere

Az iszlámban és a Munkáspártban harc folyik, és Khan – valós nézeteitől függetlenül – mindkét esetben a szélsőségesekkel cimborál. Nem akarom, hogy fővárosunkat vezesse. Zac Goldsmith az elvek embere, szenvedélyesen kampányol, One Nation tory, aki annyira jól szolgálta richmondi választókerületét, hogy 2015-ben többsége legnagyobb mértékű növekedését könyvelhette el. Nyernie kell.


vissza

facebooktwitteremail