Izraelben műtötték meg a szír kislányt

Két alkalommal mentették meg izraeli orvosok egy ötéves szíriai kislány életét az elmúlt hetekben: egyszer, amikor ellátták a lőtt sebeit, amelyeket rivális terrorbandák összecsapásába keveredve szerzett, egyszer pedig, amikor rákot diagnosztizáltak nála.

Az izraeli Áruc 10 tévécsatorna jelentése szerint a haifai Rambam kórházban diagnosztizálták a halálos betegséget, két héttel azután, hogy a gyermeket bevitték hozzájuk. Addigra a lőtt sebekből már majdnem teljesen sikerült kikezelni. Az újabb diagnózis után azonban nem engedhették el, és a biztonsági illetékesek beleegyeztek a további kezelésbe.

Ami csak akkor lehetett sikeres, ha csontvelő-átültetést hajtanak végre, ahhoz pedig donor kellett – egy olyan országból való rokon, amely ország Izraellel annak megalakulása óta hadban áll, jóllehet 1973 óta tűzszünet van érvényben a két állam közt.

FeaturedImage_2016-04-08_103647_YouTube_Syrian_Girl.jpg

Az izraeli jog szerint azonban ellenséges országból senki nem léphet be a zsidó állam területére, és a szíriai jog is megtiltja állampolgárainak, hogy az el nem ismert Izraelbe a lábukat betegyék. Az izraeli biztonsági szerveknek – saját törvényeiket is megsértve – be kellett csempészniük az országba a megfelelő csontvelő-donort ahhoz, hogy a kislány életét meg lehessen menteni.

Az illetőt meg is hozták, és a gyermekkel együtt karanténba tették az eljárás teljes idejére. A csontvelő-átültetés annak rendje és módja szerint lezajlott, sikeres volt, a beteg fel fog épülni.

A szíriai polgárháború fél évtizede alatt körülbelül kétezer szíriait kezeltek különféle észak-izraeli kórházakban. Ezeknek az embereknek természetesen biztosításuk nem volt, a költségeket az izraeli adófizetők állták.

A zsidó államban kezelt szíriaiak jól teszik, ha mélyen hallgatnak odahaza arról, hogy a cionista ördöggel voltak kénytelenek gyógyulásuk érdekében cimborálni. Vannak azonban kivételek, így egy szíriai menekült, Aboud Dandachi honlapot is létrehozott Thank You, Am Israel (Köszönöm neked, Izrael népe) címmel.

 


vissza

facebooktwitteremail