„Diplomás mosogatóknak” nevezték az áttelepülteket

Az LMP azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy álljon ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekei mellett a David Cameron brit miniszterelnökkel való szerdai budapesti tárgyaláson. Összefoglaló a magyar netes sajtó beharangozóiból.

Gál József, a párt szóvivője az MTI-nek azt mondta, tervek szerint Nagy-Britannia megvonja az országban dolgozó külföldiek szociális juttatásait. Bár tudják, hogy Orbán Viktort nem érdeklik a külföldre menekült magyarok, azt kérik a miniszterelnöktől, érje el David Cameronnál, hogy a britek ne vonják meg a szociális juttatásokat. "Ha már elüldözték a magyarokat innen, legalább ott ne rúgjanak beléjük" - fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette: a Fidesz semmit nem tesz azért, hogy megállítsa a kivándorlást, amely miatt egyre több a „diplomás mosogató” Nagy-Britanniában.

galjozsef.jpg

Gál József, az LMP magyar hangja. Diplomás, de ő legalább nem mosogat

Nagy-Britannia az EU-tagságról szóló népszavazás előtt áll, London szövetségeseket keres a Brüsszellel szembeni követelései támogatására – írja az Index. Orbán Viktor legutóbb a decemberi EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett brit kollégájával, és ezután jelentette be, hogy David Cameron január 7-én Budapestre látogat. A Cameron delegációjának közlekedése miatti lezárásokról bővebben itt olvashat.

A találkozón vélhetően megbeszélik, hogy Magyarország milyen feltételek mellett támogatja Nagy-Britannia igényeit az Európai Unió megreformálására. Cameron négy területen szeretné átszabni az EU és a tagállamok viszonyát.

Az EU teljesítse ki a közös piacot, főleg a szolgáltatásoknál, az energiánál és digitális téren.

Azok az országok, amelyek szorosabbra akarják vonni az integrációt (főleg az euróövezet), tehessék ezt meg, de tartsák tiszteletben azok érdekeit, akik nem. Ki szeretnék húzni például az alapszerződésből, hogy az EU egységes valutája az euró, és beleíratnák, hogy az „egyre szorosabb egység” nem mindenkinek jó.

A nemzeti parlamentek egy csoportja blokkolhasson uniós jogszabályokat.

A legfontosabb követelés azonban az, hogy megvédhessék a brit jóléti rendszert a visszaélésektől. Úgy érnék ezt el, hogy az unióból származó bevándorlók, munkavállalóknak járó egyes juttatásokat négy évig visszatartanák – tájákoztat az Index.

20140624orban-juncker.jpg

Remélhetőleg kedélyes lesz a légkör

„Brit miniszterelnök legutóbb 2005-ben járt Budapesten, most David Cameron érkezik, Budapest pedig nagy készültséggel várja”, kezdi beszámolóját a HVG Online, amely szerint a két miniszterelnök találkozója előtt a Jobbik felszólította Orbán Viktort, hogy lépjen szövetségre David Cameronnal Magyarország nemzeti szuverenitásának visszaszerzése érdekében. A Fidesz erre úgy reagált, hogy a Jobbik az Európai Unióban nem magyar nemzeti érdekeket, hanem idegen hatalmakat szolgál, miközben a kormány következetesen képviseli a nemzeti érdekeket Brüsszelben, a fejlesztéspolitikában, a gazdasági kérdésekben és a bevándorláspolitikában egyaránt. Az LMP azt kérte Orbán Viktortól, hogy álljon ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekei mellett a csütörtöki tárgyaláson, érje el David Cameronnál, hogy a britek ne vonják meg a szociális juttatásokat.

A Magyar Idők szerdai számában megszólaltatott elemzők több ponton is egyezséget várnak David Cameron és Orbán Viktor találkozóján. Kiszelly Zoltán emlékeztetett arra, hogy mindkét kormányfő elveti az Európai Egyesült Államok koncepcióját, és helyette nemzetállami Európát szorgalmaz. Lánczi Tamás politológus szerint Magyarország érdekelt abban, hogy szövetségese legyen Nagy-Britanniának, és a találkozó inkább konszenzusosnak ígérkezik.

Az Origo főleg a miniszterelnök budapesti látogatásainak biztonsági kérdéseivel foglalkozik, megállapítva, hogy A készültségi szint alapján David Cameront jelenleg úgy őrzik, mint a világ top négy vezetőjét, az orosz, az amerikai, az izraeli elnököt és a pápát. „Ez azt jelenti, hogy David Cameront valóságos páncélgömb védi”, fogalmaz a portál. „A háztetőkön mesterlövészek, az utcákon rendőrök és fegyveres ügynökök, a föld alatt pedig leforrasztott csatornafedők és kapuk garantálják a biztonságát – a konvoj minden lehetséges útvonalán.”

A Blikk szerint lehegesztették a csatornafedeleket az Andrássy úton, mert Cameron vélhetően koszorúzni fog a Hősök terén. (MK/MTI/Origo/Index/MI/HVG/Blikk)


vissza

facebooktwitteremail