A Financial Times Magyarországról

AA magyar miniszterelnök Európa-politikájáról közölt „Nehezen győzedelmeskedhet Orbán új Európáról alkotott víziója” címmel a Financial Times.

A szerző, Ivan Krastev bolgár politológus szerint a magyar miniszterelnök szavai alátámasztják a félelmeket attól, hogy egy nyersebb és sovinisztább politika alakul ki Közép-Európa egykori szocialista országaiban, ami instabilitáshoz vezethet az Európai Unióban.

Viktor_Orbán_EPP_2014.jpg

Orbán Viktornak létfontosságú, hogy a migráció meghatározó kérdés maradjon az európai politikában, különösen most, hogy csökkent a migránsok száma, ez EU pedig szigorította bevándorlási politikáját. Orbán terve, hogy a menekültválság keltette félelmeket kihasználva az általában a szélsőjobboldalhoz köthető álláspontok elfogadására bírja az Európai Néppártot. Abban reménykedik, hogy az európai jobboldal vezetőjévé válva pedig egy új Európa szószólójává válhat. Ivan Krastev szerint ez bátor elképzelés, de nem valószínű, hogy sikerrel jár, sőt, a Fidesz azt kockáztatja, hogy kizárják a szövetségből. 

A politológus úgy véli, a politikai dinamika változása Európában nem kedvez Orbán Viktornak, Donald Trump amerikai elnökké választása és a brit európai uniós tagság megszűnésének megszavazása miatt sokan ellenállóbbak a radikálisan jobboldali politikával szemben. 

Magyarország és Lengyelország egyre inkább elszigetelődik, és nemcsak az EU-ban, hanem szűkebb környezetében is. Szerinte a politika hangnemét és stílusát illetően Csehország és Szlovákia eltávolodik Magyarországtól és Lengyelországtól. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail