Anglia exportálta a legtöbb elefántcsontot

Nagy-Britannia exportálta 2010 óta a legtöbb elefántcsont antikvitást. A kereskedés növeli az állatok orvvadászatát.

Több mint 36 ezer elefántcsont tárgyat vittek ki az Egyesült Királyságból 2010 és 2015 között, jó 13 ezer Kína szárazföldi részébe és Hongkongba került - derült ki az Environmental Investigation Agency összesítéséből.

PROD-Confiscated-Ivory.jpg

A szervezet ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az orvvadászok által megölt elefántok agyarait Kínába és Hongkongba csempészik, ahol dísztárgyakat faragnak belőlük, amelyeket aztán régiségnek álcáznak, hogy így játsszák ki az elefántcsont-kereskedelmet tiltó nemzetközi egyezményeket.

Az EIA szerint a brit export a 2013-ban feljegyzett 9761 tárgyról két év alatt 2505-re csökkent. 2015-ben Olaszország megelőzte a szigetországot a legnagyobb exportőrök sorában: 7839 darabot küldtek külföldre.

Az Egyesült Királyságban törvényes az 1947 előtt készült elefántcsont antikvitások adásvétele, noha a tárgyak korát nehéz igazolni. 

Az Environmental Investigation Agency és más természetvédelmi csoportok sürgetik a kormányt, hogy az elefántok védelme érdekében vessen ki teljes tilalmat az elefántcsont exportjára. Emlékeztetnek arra, hogy orvvadászok több mint százezer elefánttal végeztek az elmúlt tíz évben.

„A brit export világszerte növeli a fogyasztói igényeket, különösen Kínában és Hongkongban, a legális és az illegális elefántcsont legnagyobb piacain”, idézte a Times az EIA igazgatóját. Mark Rice hozzátette, továbbra is nagy mennyiségű elefántcsont kerül Nagy-Britanniából Kínába. 

Az elefántcsont antikvitások jelentős száma részben a viktoriánus korban virágzó elefántcsont-kereskedelem hagyatéka az Egyesült Királyságban. 1860 és 1920 között csaknem 1,1 millió elefánt agyarát küldték Afrikából a szigetországba.

03_23_17_ukivory.jpg

A kormányzó Konzervatív Párt 2010-es és 2015-ös választási programjában még szerepelt az elefántcsonttal való kereskedelem teljes betiltására való törekvés, de az idei választásokon már nem említették. A kormány múlt szeptemberben ígéretet tett arra, hogy az év elején konzultációt kezdeményez a szabályok szigorításáról, de mindeddig nem tette meg.

A környezetvédelmi minisztérium a The Times szerint csak annyit közölt: Nagy-Britannia továbbra is élen jár az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harcban. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail