Megfékezék az olaszok a migrációt

A civil szervezetek földközi-tengeri mentőmunkájának megregulázása, valamint az együttműködés a líbiai parti őrséggel megfékezte az érkezők számát. Róma szeptemberben megkezdi a líbiai táborok felállításának ütemezését. 

Júliusban 51,5 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában. Augusztus első tíz napjában 76 százalékkal érkeztek kevesebben, mint tavaly augusztus ugyanezen időszakában. 

A belügyminisztérium honlapján naponta közölt adatok azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben megfékezett migráció következményeként az idén januártól Olaszországba érkezett több mint 95 ezer ember 3,4 százalékkal kevesebb a tavalyi év ugyanezen periódusában érkezetteknél. 

olasz01.jpg

A Corriere della Sera úgy ítéli meg, hogy Marco Minniti olasz belügyminiszter receptje eredményes volt: a civil szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex, valamint a római kormány folyamatos együttműködése Líbiával pillanatnyilag megfékezte a menedékkérők érkezését. A líbiai parti őrség egyre több csónakot tartóztat fel, s a tengerbe veszett emberek létszáma is csökkent. 

A lap hangsúlyozza: a migrációs hullám akármikor újraindulhat és „hamarosan elszabadulhat a pokol”. Az embercsempészek akár hetekig is képesek vissztaartani az emberekkel teli csónakokat, hogy utána több ezer embert egyszerre tegyenek tengerre. Ez történt június utolsó napjaiban, amikor egyszerre több mint 12 ezer ember érkezett az olaszországi partokra. A római belügyminisztérium ezt követően vezette be a magatartási kódexet. 

Tavaly augusztus végén is hirtelen érkeztek tömegek az olasz partokra. Korábban Dimitrisz Avramopulosz, az EU belügyi és migrációs biztosa is arról beszélt az olasz sajtónak, hogy a nyáron még jelentős migrációs hullám érkezhet Európába. 

olasz02.jpg

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap értesülései szerint a római kormány a líbiai helyzet nehézségei ellenére sem mondott le az észak-afrikai partokon tervezett regisztrációs központokról. Ehhez mindenekelőtt a líbiai intézmények és jogrendszer megerősítése szükséges, amelyhez az EU 47 millió eurós finanszírozást biztosít. Az olasz kormány delegációja szeptemberben Tripoliban már a táborok felállításának ütemezéséről tárgyal. Líbia „nemzeti szuverenitása megsértésének” tartja a táborok felállítását, de az olasz fél finanszírozással és munkahely-teremtéssel kecsegteti Tripolit. 

A migráció kérdése megosztja az olaszországi katolikusokat. A balközép kormány több hívő minisztere fenntartásait fejezte ki a tengeri mentést végző szervezetek munkájának szabályozása miatt. 

Gualtiero Bassetti, az olasz püspöki kar elnöke kijelentette: a befogadás kötelesség, de a „gyengék védelmezése” közben még a gyanúját is el kell kerülni az embercsempészekkel való együttműködésnek. „Nem szabad kockáztatnunk, hogy erre akár még hamis ürügyet is szolgáltassunk”, mondta Bassetti bíboros. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail