Lord Neuberger világos beszédet akar

Világosabb irányelvek meghatározására szólította fel Theresa May kormányát a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Brexit jogi vonatkozásaival kapcsolatban

Lord David Neuberger megjegyezte, a parlamentnek rendkívül egyértelműen meg kell fogalmaznia, mi a teendőjük a bíráknak az Európai Unió Bírósága döntéseivel a Brexit után. Amennyiben nem határoznak meg számukra határozott irányelveket, nem lehet majd felelőssé tenni a bírákat a törvénykezésben elkövetett esetleges hibákért.

Theresa May miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy a luxembourgi székhelyű bíróságnak ne legyen joghatósága az Egyesült Királyságban, miután a szigetország kilépett az Európai Unióból. A bíróságok azonban továbbra is alkalmazzák az ECJ esetjogát. A legfelsőbb bíróság szeptemberben távozó elnöke szerint kérdés, hogyan tegyék ezt.

Lord Neuberger szerint amennyiben nem kapnak egyértelmű iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mihez kezdjenek az Európai Unió Bíróságának döntéseivel – vagy bármilyen más üggyel a Brexit után –, a bírák kénytelenek lesznek pusztán saját tudásukra támaszkodni. Ez viszont jogalkotásnak minősülhet, ami a parlament hatásköre. „De ezért nem lenne méltányos a bírákat okolni, ha egyszer a parlament nem teljesíti feladatát”, mondta Neuberger.

lord neuberger.JPG

Az Európai Unió Bírósága őrködik az európai uniós jogszabályok alkalmazása és értelmezése felett a közösségben. Döntései kötelező érvényűek a tagországokra nézve.

Miután az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, a bíróság továbbra is eljár majd a többi közt olyan esetekben, mint a fogyasztóvédelem vagy az esélyegyenlőség kérdése - sorolta a BBC, példaként hozva a légiutasok vagy a transzneműek jogaival foglalkozó ügyeket. 

A londoni kormány szerint a kiválás után a brit bíróságoknak nem kell figyelembe venniük az EU-bíróság döntéseit, de megtehetik, ha úgy tartják helyesnek.

Az EU-bíróság döntéseinek alkalmazásáról eltérő vélemények vannak a kormányzó Konzervatív Párt soraiban. Iain Duncan Smith, a toryk egykori vezetője szerint például a bíróság csorbítja a brit szuverenitást. Akik ellenkező véleményen vannak, azt hangoztatják, hogy az Európai Unióban tevékenykedő brit vállalatok vagy szervezetek az ECJ joghatósága alá tartoznak.

Az Európai Unió álláspontja szerint a luxembourgi bíróság döntései érvényesek maradnak az Egyesült Királyságban. A kormány ezzel kapcsolatban csak odáig ment, hogy kijelentette, biztosítani fogja, hogy az EU-bíróság korábbi ítéletei ugyanolyan erejűek legyenek, mint a legfelsőbb bíróságé. Ez bizonyos esetekben így a szabadság idejére járó fizetés ügyében – szélesebb jogokat garantál a brit jogszabályoknál. (MTI)

Lord Neubergert azonban jobban aggasztják az EU-bíróság Brexit utáni döntései. „Ha a parlament úgy határoz, vegyük figyelembe őket, úgy lesz. Amennyiben úgy dönt, hogy ne, akkor nem”, fogalmazott leegyszerűsítve.

A kormány közleménye szerint egyértelműek voltak a tekintetben, hogy az Európai Unióból való kilépéssel meg kell, hogy szűnjön a luxembourgi bíróság közvetlen hatásköre az Egyesült Királyság felett. Mindazonáltal biztosítani akarják annak lehetőségét, hogy a jövőbeni ügyekben a brit bíróságok továbbra is alkalmazzák az ECJ esetjoga alapján származtatott európai uniós jogszabályokat - azokban a formájukban, ahogy a kilépés napján vannak.


vissza

facebooktwitteremail