A cliff edge Brexit veszélyei

 

Az eddigi leghatározottabb figyelmeztetést fogalmazta meg a jegybank kormányzó-helyettese arra vonatkozóan, hogy a cliff edge Brexit veszélybe sodorhatja a pénzügyi rendszer stabilitását.

A „cliff edge” (sziklafal pereme) kifejezés azt a Brexit-változatot jelöli, amelynek alapján az Egyesült Királyság európai uniós tagsága egy csapásra, átmeneti időszak nélkül szűnne meg, akár úgy, hogy nincs megállapodás Brüsszellel.

bankqueen.jpg

Őfelsége megszemléli a Bank of England aranykészletét

A Bank of England arra kérte a pénzintézeteket, júliusig készítsenek terveket a Brexit utáni működésükről. Sam Woods, a jegybank kormányzó-helyettese szerint a „vésztervek” áttekintése után még egyértelműbbé vált a bankok költségnövekedéstől és a bonyolult jogi környezettől való félelme abban az esetben, ha úgy veszítenék el passporting-jogaikat, vagyis az európai piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket, hogy nem kapnak időt egy új rendszerhez való alkalmazkodásra.

Ugyanez igaz az őket ellenőrző hatóságokra is. A bankok és más pénzügyi szolgáltatók felmérik, hogy az említett tervek kollektív végrehajtása – munkahelyek vagy éppen teljes szolgáltatási ágak áthelyezése az Egyesült Királyságból – jelent-e kockázatokat a pénzügyi stabilitásra a szigetországban.

bofeng.jpg

Philip Hammond pénzügyminiszter az utóbbi hetekben igyekezett meggyőzni a kormányt arról, hogy ésszerű lenne egy átmeneti időszak, amely legfeljebb a kilépés 2019 márciusára várható időpontja után három évig tartana. Ám többen, köztük Liam Fox külkereskedelmi miniszter azt hangsúlyozzák, az átmeneti időszak, beleértve a személyek szabad áramlásának fenntartását, ellentmond a kilépésről tartott 2016-os brit népszavazás eredményének. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail