Észak-Korea kereszttűzben

Az Egyesült Államok és Dél-Korea számára Észak-Korea fenyegető veszélyt jelent - áll a Fehér Ház közleményében, amelyet Donald Trump amerikai és Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonos megbeszélése után adtak ki.

A közlemény szerint a két elnök megállapította: az Észak-Korea jelentette közvetlen veszély komoly és növekvő mértékű nemcsak az Egyesült Államokra és Dél-Koreára, hanem Japánra és az egész világra nézve is.

nkorea.jpg

Trump és Mun a megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy alkalmazza az Észak-Korea ellen hozott valamennyi határozatot, egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget ugyanerre.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagállama egyhangúlag hozott újabb büntetőintézkedéseket, amelyeket ha betartanak, a kommunista rémuralom évi egymilliárd dollárnyi jövedelemtől eshet el. Az intézkedéscsomag ugyanis exporttilalmat rendel el Észak-Korea legfontosabb jövedelemtermelő termékeire, köztük a vasércre, az ólomércre, a szénre és a halászati termékekre. 

Az újabb – 2006 óta a nyolcadik – szankciócsomagot az Egyesült Államok kezdeményezésére hozták. A CBS rádió vasárnapi kommentárja Trump egyértelmű külpolitikai sikerének minősítette, hogy Washingtonnak sikerült megnyernie hozzá Oroszország és Kína támogatását is.

nkorea1.jpg

Az új ENSZ BT-határozat célja, hogy tárgyalásokra kényszerítse Phenjant az interkontinentális rakétával végzett újabb, júliusi kísérlete után. 

Észak-Korea ügyében megnyilatkozott Manilában, az ASEAN-tagországok külügyminiszteri értekezletén résztvevő Rex Tillerson is. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy Észak-Koreának fel kell hagynia ballisztikusrakéta-kísérleteivel. Tillerson leszögezte hogy az ENSZ BT újabb határozata azt is bizonyítja, hogy a nemzetközi közösség a Koreai-félsziget egészének atomfegyver-mentesítése mellett áll ki. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail