Meg a f***unk görbülete

Kizártnak nevezte Theresa May kormányfő, hogy London kész hozzávetőleg 40 milliárd eurót fizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodás részeként.

A Sunday Telegraph névtelen kormányforrásokra hivatkozva írt arról, hogy Nagy-Britannia kész most először számszerűsített ajánlatot tenni, hogy ezáltal feloldja a tárgyalásokon kialakult patthelyzetet.

Theresa May miniszterelnök hivatala azonban cáfolta az erről szóló híreket. Egybehangzó sajtójelentések szerint a kormányzó Konzervatív Párt képviselői világossá tették, hogy biztosan nem szavaznak meg a parlamentben ilyen törvényjavaslatot.

A Times a kormányfőhöz közeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a 40 milliárd euró messze meghaladja azt az összeget, amelyet Theresa May hajlandó egyáltalán fontolóra venni.

Az ügy tovább növeli az Európai Unióból való brit kilépést övező bizonytalanságot, és vélemények szerint tükrözi a brit kormány soraiban mutatkozó mély ellentéteket is. 

40billion.jpg

A 40 milliárd eurós ajánlat mögött többen Philip Hammond pénzügyminisztert sejtik. A Sunday Telegraph ugyanis azt is írta, hogy az Egyesült Királyság ezért az összegért szélesebb körű megállapodást remél, amely kereskedelmi megállapodást is tartalmaz az Európai Unióval. A pénzügyminiszter mindenképp szeretné elkerülni, hogy a brit EU-tagság átmeneti időszak nélkül, vagy úgy szűnne meg, hogy nem születik megállapodás az Európai Unióval.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter és Boris Johnson külügyminiszter azonban elutasítják az átmeneti időszak gondolatát. 

Konzervatív képviselők felhívták a figyelmet arra: a Brexit-népszavazáson a többség részben épp azért voksolt a kilépésre, mert nem akarja, hogy évente milliárdok folyjanak Brüsszelbe. Egyes képviselők szerint a 40 milliárd eurós összeg teljesen észszerűtlen, jogilag semmi sem kötelezi az Egyesült Királyságot arra, hogy fizessen az EU-nak.

Konzervatív politikusok cáfolták a Sunday Telegraph arról szóló értesülését is, hogy a szigetország jövőbeni kereskedelmi megállapodás reményében ajánlana pénzt. Szerintük ostobaság lenne ilyet tenni, hiszen az Európai Unió egyelőre nem állt elő építő jellegű javaslatokkal erre vonatkozóan.


vissza

facebooktwitteremail