Tengeri bolhák támadtak Ausztrália partjainál?

Ömlött a vér a lábfejéből és bokájából annak a tinédzsernek, akit apró, atka méretű tengeri állatok harapdáltak meg, amikor bement a vízbe Ausztrália partjainál, a melbourne-i Brighton Beachen. A 16 éves fiú különös sérülését kórházban kezelik.

Focimeccs után döntött úgy Sam Kanizay, hogy fáradt lábait az otthonuk közelében lévő öbölben hűti le. Nagyjából fél órát állt a derékig érő, hideg vízben és nem érzett semmit, ám amikor hazaindult, észrevette, hogy a lába folyamatosan vérzik.

Apja szerint fia úgy érkezett haza, mintha háborús sérülései lennének, a vérzés pedig nem csillapodott, a vér nem alvadt meg. 

austra.jpg

A család szakértők véleményét kérte ki, hogy azonosítsák a sérülést okozó állatot. Miután két helyi kórház sem tudta biztosan megmondani, mi okozhatta a többszörös, tűszúrásszerű sebesülést, a fiú apja, Jarrod Kanizay maga kezdett nyomozni. A helyszínen némi hús segítségével begyűjtötte az állatokat és szakértőkhöz küldte őket elemzésre.

Jarrod Kanizay elmondta: jelenleg a szakértőkre várnak, hogy elmondják, mik ezek, hogyan viselkednek és miért történt a sérülés. Reméli, hogy fia teljesen felgyógyul. 

Genefor Walker-Smith tengerbiológus szerint tengeri bolha – lysianassid amphipod – lehetett a támadó. Ezek apró, dögevő állatok.

aust.jpg

„Valószínűleg épp megzavart egy táplálkozó csoportot”, mondta. Kiemelte: az ilyen esetek nagyon ritkák, és nincs ok a félelemre. 

Richard Reina, a Monash Egyetem biológusa szerint is nagyon ritka esetről van szó. Ha valakivel ez történik, egyszerűen le kell söpörni az apró, bogárszerű állatokat vagy meg kell mozdulni.

Sam hosszú ideig állt a hideg vízben, a bolhák okozta szúrásokról azt hihette, a hideget érzi. „Ezek csak apró állatok, melyek a természetes ösztöneiket követték: ettek abból, amiről azt hitték, szabad préda. Többnyire elhullott vagy pusztuló állatokat esznek, és mivel Sam mozdulatlanul állt a vízben, éltek a lehetőséggel és megharapták.”


vissza

facebooktwitteremail