Mind több brit elégedetlen a Brexittel

Egyre nő az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya: 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával. Júliusban 56, júniusban 46 százalék volt ez az arány. 

Úgy tűnik, a konzervatívok gyenge szereplése a júniusi előrehozott választásokon és kormányképes alsóházi többségük elvesztése egyre nagyobb aggodalmat kelt a brit szavazók körébenn

Mindössze 35 százaléka véli úgy, hogy Theresa May képes lesz Nagy-Britannia számára kedvező megállapodást elérni az Európai Unióval. A megkérdezettek 44 százaléka vall ezzel ellentétes nézeteket, 21 százalék nem tudta megítélni.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyságnak jobb lesz-e a Brexit után, 40 százalék válaszolt igennel, 37 százalék nemmel. 

brexit-48014.jpg

A kormánynak kevesebb mint két éve maradt megállapodásra jutni az Európai Unióval a kilépés feltételeiről és az együttműködés jövőbeni formáinak kialakításáról.

A tárgyalási stratégiát egyre nagyobb bizonytalanság övezi. Egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Theresa May maradéktalanul érvényesíteni tudja a „hard Brexit” stratégiáját, amellyel a kormánytagok közül sem ért egyet mindenki.

Ráadásul a konzervatívokat többséghez segítő észak-ír Demokratikus Unionista Párt sem híve a kemény Brexitnek, mert el akarja kerülni, hogy Észak-Írország és Írország között visszaállítsák az évtizedekkel ezelőtt megszüntetett határellenőrzést.     

Az ORB kétezer ember megkérdezésével, augusztus 2-án és 3-án végezte a felmérést, amelynek hibahatára 2,2 százalék.


vissza

facebooktwitteremail