Megfosztották állampolgárságától a terroristát

A haifai bíróság megfosztott izraeli állampolgárságától egy arab terroristát, aki két éve szándékosan katonákat gázolt, majd kocsijából kiszállva késsel a menekülőkre támadt.

Az Umm el-Fachem arab városban élő, huszonkét éves Alá Zivad édesanyja izraeli arab állampolgár, édesapja pedig a jordán megszállás alól 1967-ben felszabadított területeken él, és nem rendelkezik izraeli állampolgársággal, csak tartózkodási engedéllyel.

A bíróság első alkalommal alkalmazta az állampolgársági törvény 2008-ban elfogadott módosítását, amely feljogosítja a belügyminisztert az állampolgárság megvonására, ha valakit terrorizmus miatt ítélnek el, és az intézkedést a legfőbb ügyész és a bíróság is támogatja.

Zivad tavaly júniusban vádalkut kötött, és beismert négyrendbeli emberölési kísérletet, amiért huszonöt év börtönre és 340 ezer sekel (mintegy 70 ezer font) kártérítés megfizetésére ítélték.

israeli.jpg

Árje Deri belügyminiszter már tavaly májusban kérte, hogy Zivadot fosszák meg izraeli állampolgárságától. A bíróság döntése értelmében Zivad október 31-én veszíti el állampolgárságát, és a döntés ellen még fellebbezhet.

A bíróság szerint Zivad „konkrét és jelentős módon megsértette Izraellel szembeni lojalitását”, amikor végezni próbált négy áldozatával, akiknek alkotmányos joguk van az élethez. A döntés szerint az élethez való jog előrébb való a merénylő állampolgársághoz való jogánál.

FRONT-PAGE-MAIN-Two-3-1024x683.jpg

Zivad 2015 októberében kocsijával két katonát gázolt el, majd két másik embert megkéselt, mielőtt elfogták. Mindannyian megsérültek, de a támadásban senki sem halt meg. 

Az állampolgárság megvonásával megszűnnek az illető szociális jogai, benne egészség- és társadalombiztosítása is. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail