A pénzügyminiszter 2027-re ígér többletet

A korábbi időpontot tovább módosítva a pénzügyminiszter várhatóan hamarosan bejelenti, hogy az államháztartási többletet csak 2027-re sikerül elérni.

Philip Hammond a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló szokásos őszi parlamenti beszámolót fogja felhasználni erre. A júniusi előrehozott választások kampányában a kormányzó Konzervatív Párt elkötelezte magát az államháztartási többlet 2025-ös elérésére, a határidő kormányzati dokumentumokban is szerepel. Philip Hammond azonban óvatosabban fogalmazott ennél, s hamarosan arra kényszerülhet, hogy elismerje: a következő parlamenti ciklus vége, vagyis 2026-2027 előtt nem tudják elérni a célt.

Ennek oka részben a kiadások növekvő mértéke, valamint az, hogy a toryk nem tudtak többséget szerezni a törvényhozás alsóházában.

hammond-afp_650x400_51439378956.jpg

Philip Hammond azonban továbbra is kitart az elődje, George Osborne által az államháztartási többletről kitűzött cél mellett. A Times szerint sok közgazdász támogatja a határidő kitolását, az ahhoz való merev ragaszkodás ugyanis csak növelné a Brexit miatt amúgy is nagy bizonytalanságot.

Valószínű, hogy a pénzügyminiszter a jövőben sem fogja támogatni a kormányzati kiadások, elsősorban a fizetések növelését a közszférában, illetve csak akkor, ha megfelelőnek ítélt reformtervek kerülnek az asztalára.

Több lyuk is keletkezett a költségvetésben, ezeket be kell foltozni. Köztük említette az Észak-Írországnak ígért plusz egymilliárd fontot, amely biztosítja a toryknak a Demokratikus Unionista Párt támogatását a kormányzáshoz.

A pénzügyminisztérium szerint adóemelés révén nem tudják növelni az államháztartási bevételeket, mert elég, ha a parlamentben mindössze hét képviselő az ellenzékkel szavaz, máris blokkolni tudják a költségvetési törvénytervezetet. A kiadások lefaragása is nehézkes, 2020 márciusáig ugyanis rögzítve vannak. A kormány emellett kijelentette, a mostani parlamenti ciklusban nem akarja jobban visszanyesni a jóléti kiadásokat. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail