A kilépéspártiak többsége kész nagy árat fizetni a Brexitért

A Brexit-pártiak többsége úgy véli egy friss közvélemény-kutatás szerint, hogy a gazdaságot esetleg sújtó jelentősebb kár sem jelentene túl nagy árat a közösségből való kilépésért.

Azok közül, akik a tagságról szóló tavalyi népszavazáson a kilépésre voksoltak, csaknem 40 százalék mondta a YouGov július közepén készült felmérésében, hogy az sem lenne túl nagy ár, ha ők vagy egy családtagjuk elveszítené az állását. Ugyanennyien válaszolták ennek ellenkezőjét, 23 százalék pedig bizonytalan volt e kérdésben.

Szakértők szerint az adatok rácáfolnak Philip Hammond pénzügyminiszter szavaira, miszerint Nagy-Britannia nem arra voksolt a 2016. júniusi referendumon, hogy „szegényebb legyen”.

„Világos, hogy a kilépéspártiak nagy része kész ha nem is bármilyen árat, de nagy árat fizetni a Brexitért”, utalt a tagság 2019 márciusában várható megszűnésére Matthew Smith, a tekintélyes közvélemény-kutató cég elemzője. Egyes kommentárok viszont megjegyezték, hogy a kiválást támogatók azon része, amely nem fogadja el ennek gondolatát, elegendő erőt jelentene egy Brexit-ellenes többség létrejöttéhez.

Az európai uniós tagság fenntartását pártolók egyharmada is elfogadna bizonyos gazdasági károkat, csakhogy éppen azért, hogy az ország a közösség része maradjon.

brexitIoD.jpg

A Financial Times emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban készült felmérések szerint a közvélemény továbbra is nagyjából ugyanolyan arányban megosztott a Brexit ügyében, mint korábban, vagyis a briteket nem ragadta magával a kilépés iránti lelkesedés, az úgynevezett Bremorse.

A kormány kitart a Brexit-tárgyalások menetrendje mellett, és eldöntöttnek tekinti a kilépést a Munkáspárt is. Vince Cable, a szintén ellenzéki Liberális Demokraták vezetője viszont többször hangoztatta: ahogy egyértelművé válik a szavazók számára a folyamat rendkívüli bonyolultsága, a Brexit talán „nem is fog megtörténni”. Más politikusok a kiválást az iraki háborúban való részvételhez hasonlították, amelynek eleinte szintén nagy volt a támogatottsága, idővel viszont rendkívül népszerűtlenné vált Nagy-Britanniában.

A YouGov szerint azonban rövid távon nem várható változás a szavazók körében. Az idősebb korosztály tagjai hajlandók a leginkább elfogadni a gazdasági károkat. A 65 év felettiek 71 százaléka szerint a gazdaság jelentős hanyatlása is megéri számukra a Brexitet, és 50 százalék válaszolta, hogy az sem baj, ha ő vagy egy családtagja elveszíti az állását. Ezzel szemben a fiatal kilépéspártiak, vagyis a 18-24 év közötti korosztály körében 46 és 25 százalék volt ugyanez az arány.

A Brexit támogatói közül a férfiak inkább elfogadják a gazdasági károkat, mint a nők. Utóbbiak között nagyobb volt a bizonytalanok aránya e kérdésben.

A kiváláspártiak összességében 61 százaléka szerint a gazdaságot érő nagyobb kár sem lenne nagy ár a Brexitért. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail