2021-ben megnyílik a londoni Holokauszt-központ

A holokauszttagadás terjedésére számít a Vészkorszak áldozatai előtt tisztelgő új emlékmű és központ építését felügyelő alapítvány elnöke, aki szerint a közösségi háló melegágyat biztosít ehhez.

Sir Peter Bazalgette úgy fogalmazott, az emberek egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a közösségi médiára az információszerzésben, és a Facebook, a Twitter lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kizárólag olyanokkal legyenek kapcsolatban, akik osztják a nézeteiket. Így nem találkoznak az övéktől eltérő véleményekkel. 

UK-holocaust-memorial-london-competition-shortlist-zaha-hadid-david-adjaye-daniel-libeskind-designboom-02.jpg

A Parlament közelébe tervezett holokausztközponttal kapcsolatban hangsúlyozta: sürgető, hogy megépüljön, nemsokára kihal ugyanis a második világháború zsidóüldözéseit túlélők utolsó generációja is, nem lesznek már szemtanúk, akik első kézből tudnák elmondani a történteket.

Ezzel kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy míg a televíziók, rádiók és az újságok többsége mértéktartó, az interneten nem szűrik a tartalmakat. „Az az érzésem, a holokauszttagadás nemhogy csökkenni, hanem nőni fog az elkövetkező húsz évben”, idézte őt a Times abból az alkalomból, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeumban kiállítás nyílt a központ építésére benyújtott pályázatokból, valamint túlélők videóra rögzített vallomásaiból.

Az augusztus 22-ig látható tárlaton olyan tekintélyes építészek irodáinak tervei láthatók, mint Norman Foster vagy Daniel Libeskind. Utóbbi tervei alapján épült a berlini Zsidó Múzeum. A művekről szavazhatnak is az érdeklődők, a voksolás eredményét figyelembe veszi a Sajid Javid önkormányzati minisztert, Sadiq Khan londoni polgármestert és Ephraim Mirvis főrabbit is soraiban tudó zsűri, amely várhatóan szeptemberben választja ki a győztes pályázatot. A központ a tervek szerint 2021-ben nyílik meg.

lantos.jpg

„Fontos, hogy a központ ne csak egyszerűen bemutassa a múltat, figyelmeztetnie is kell a jövő generációit arra, hogy az idegengyűlölet és a tolerancia hiánya népirtáshoz vezethet”, idézte a lap Peter Lantost. A Magyarországon született holokauszttúlélő, aki szüleivel ötéves korában került a bergen-belseni koncentrációs táborba, azt mondta, szeretné, ha a központ hozzájárulna a gyűlölet leküzdéséhez. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail