Negyven fok Magyarországon

Péntekre az egész országban harmadfokú hőségriadó lépett életbe. A csúcshőmérséklet 35 és 40 fok között járt. A napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Újabb melegrekordok dőltek meg; Békéssámsonban 40,1 Celsius-fokig melegedett a levegő. És még nincs vége.

A fővárosban mostanáig 37,8 fok volt az augusztus 3-ai csúcshőmérséklet, amelyet 1948-ban Budatétényben mértek. Most Budapest több pontján is mértek ennél magasabb értékeket, a legmelegebb Újpesten volt: az új fővárosi napi melegrekord 38,7 fok lett.

melegrekord_mti.jpg

Az eddigi országos napi maximumhőmérsékleti rekord 40 fok volt, amelyet 1927-ben Jászberényben regisztráltak. Most viszont Békéssámsonban 40,1 fokot mértek, amely 0,1 fokkal meghaladja az eddigi rekordot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint a hétvégén tovább fokozódik a hőség, többfelé lehet 40 fokos meleg, s helyenként a leghidegebb órákban is 25 fok várható. Vasárnap este érkezhet meg egy hidegfront, amelynek hatására a jövő hét elején pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de ennek mértéke még bizonytalan.

A többnapos, extrém meleg időjárás nemcsak a gyerekeket és az időseket veszélyezteti, hanem a fiatal szervezetet is megviseli, a hőség miatt az Országos Mentőszolgálat esetszáma az elmúlt 24 órában 20 százalékkal nőtt a szokásoshoz képest.

höseg.jpg

Az elmúlt 24 órában 3200-ra nőtt a mentők esetszáma, teljes kapacitással dolgoznak, országosan 780 mentőegység van szolgálatban. Sok esetben kaptak riasztást idős emberekhez, akik közterületen lettek rosszul. Ezért arra kért mindenkit, figyeljenek a környezetükben élő idősekre, ajánlják fel a segítségüket, és ha valaki tudja magáról, hogy nehezen bírja a meleget, napközben tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. 

Gyermeket, állatot még pár percre sem lehet autóban hagyni, hiszen ennek súlyos élettani következményei lehetnek. Arra is kitért, hogy a nagy melegben csökken a koncentrációképesség, ezért óvatosabban kell a közutakon közlekedni. Huszonhét Celsius-fok felett 6 százalékkal, 32 fok felett 13 százalékkal, 37 fok felett pedig 33 százalékkal nő a balesetek száma.

A nagy melegben, amikor este, éjszaka sem hűl le a levegő, a szervezet regenerálódó képessége csökken, rosszul alszanak az emberek, ami kialvatlansághoz vezet, így növelve a balesetek esélyét. Aki autózik Magyarországon, annak is oda kell figyelnie a bőrvédelemre, hiszen az ablakon keresztüli napsugárzás is bőrkárosodáshoz vezethet. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail