Wenger: irracionális Neymar vételára

Arsene Wenger élesen bírálta Neymar átigazolását, és mint mondta, irracionálisnak tartja a brazil labdarúgóért fizetett rekordösszeget. A játékost öt évre szerezte meg a Paris Saint-Germain 222 millió euróért. Eközben bírálatok kereszttüzébe került a Wenger által irányított Arsenal többségi amerikai tulajdonosa.

Az Arsenal francia vezetőedzője úgy véli, pusztán sportszempontokkal nem igazolható az egyezség, amely összességében csaknem 500 millió eurójába kerül a PSG-nek. A szakember szerint sokkal inkább a francia együttes katari tulajdonosainak érdekei diktálták az ügyletet. 

wenger.jpg

Arsene Wenger

„Minden lehetséges, ha egy ország a tulajdonosa egy klubnak”, idézte őt a Times. Wenger hozzátette, így rendkívül nehéz tiszteletben tartani a pénzügyi fair play elveit. Egy országnak különféle érdekei fűződhetnek ahhoz, hogy egy játékos képviselje őt, és ezt különféle utakon el is tudja érni – mondta az Arsenal vezetőedzője, aki szerint azonban ez nem igazolhat ilyen léptékű befektetéseket, és nem is illik a sporthoz. 

Szerinte a tulajdonosi viszonyok megváltoztatták a futball egészét az elmúlt 15 évben, és a maga részéről ezért támogatja, hogy a labdarúgás csak a saját forrásaira támaszkodva működjön. Emellett számára úgy tűnik, „gyorsul az infláció”. „Tavaly léptük át a százmilliós határt, és mindössze egy évvel később már a kétszázmilliósat”. 2016 augusztusában Paul Pogba 105 millió euróért igazolt a Juventusból a Manchester Unitedhez. 

Mint Wenger mondta, az Arsenal - és a klubok 99 százaléka - nem tud lépést tartani ezzel. Figyelmeztetett arra is, hogy Neymar átigazolásának meglesznek a következményei. Ha például az FC Barcelona, amelyben a 25 éves támadó játszott, új játékost akar venni a Neymarért kapott tetemes összegből, bizonyára nehézségekre számíthat. „Ami eddig 15 millióba került nekik, az most százmillióba fog”, vélekedett.

neymarpsg.jpg

Neymar

Hozzátette, aggasztja, hogy nem lehet ellenőrzés alatt tartani az átigazolási piacot. A gyakorlat pedig, amellyel meghatározzák a játékosok értékét, „túl van az ésszerűség határain”.

Az Arsenalnál múlt hónapban dőlt meg az átigazolási rekord, amikor a londoni együttes a hírek szerint 46,1 millió fontért szerezte meg Alexandre Lacazette francia támadót.

Ezalatt Stan Kroenke amerikai üzletembert internetes vadászcsatornája miatt érik egyre hevesebb kritikák, többek között a konzervatív kormány ellenzékének legfőbb erejét adó Munkáspárt vezetője, az amúgy évtizedek óta Arsenal-szurkoló Jeremy Corbyn részéről.

A milliárdos online televíziója a napokban kezdte meg működését a szigetországban, és olyan képsorokat is mutatnak benne, amelyeken hobbiból brutális eszközökkel végeznek oroszlánokkal és elefántokkal.

Corbyn a klub több száz szurkolójával együtt közölte, hogy gyomorforgatónak tartja a My Outdoor TV-t.

„Arsenal-szurkolóként undorral tölt el, hogy Stan Kroenke részese egy ilyen kegyetlen, etikátlan és teljesen felesleges tevékenységnek”, fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ez nem sport, és jobb lenne, ha Kroenke maradna a futball mellett, ha már sporttal akar foglalkozni. 

KroenkeHair1.jpg

Stan Kroenke

Az amerikai üzletember 2011 óta többségi tulajdonosa a londoni egyesületnek. Vadászattal, lövészettel és horgászattal foglalkozó csatornája az Outdoor Sportsman Group nevű csoportjának a része, és ezerszám kínál havi 7 font 60 pennyért vadászati műsorokat, köztük például olyat, amelyben íjjal vadásznak antilopra vagy kutyákkal üldöznek medvét.

Robert Peston, az ITV tévécsatorna politikai szerkesztője szintén nemtetszésének adott hangot. „Arsenal-drukkerként fizetnem kell ennek az embernek. Hányingerem van”, fogalmazott.

Ben Fogle, az ismert televíziós műsorvezető, kalandkereső, a Természetvédelmi Világalap nagykövete bojkottra szólította fel az Arsenal támogatóit. 

Az Arsenal Fan TV a Twitter közösségi portálon betegesnek nevezte a tévét, a klub szóvivője ugyanakkor azt mondta, a csatornának nincs köze az egyesülethez.

Kroenke, akinek vagyonát 7,46 milliárd dollárra becsülik, amúgy sem örvend nagy népszerűségnek az Ágyúsoknál. Szurkolók májusban azt skandálták az Emirates Stadionban, hogy tűnjön el. Arséne Wenger vezetőedző viszont a védelmébe vette az üzletembert, akit – mint mondta – nagyon tisztel. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail