Nem sok minden változik a Brexit másnapján

Philip Hammond pénzügyminiszter kijelentette: „Lesz egy folyamat”, amely a brit EU-tagság 2019 márciusi megszűnése másnapján kezdődik, és addig tart, amíg a kilépés feltételeiről szóló megállapodás életbe nem lép. 

Hammond szerint arra még nincs pontos válasz, hogy ez az átmeneti időszak milyen hosszú lehet, de széleskörű a konszenzus abban, hogy ennek az átmeneti folyamatnak a 2022 júniusában esedékes következő brit parlamenti választásokig véget kell érnie.

Hammond a kormányban annak az irányzatnak a vezető képviselője, amelynek tagjai szerint a Brexit-folyamat során tekintettel kell lenni a brit üzleti szektor érdekeire is, és el kell kerülni, hogy Nagy-Britannia úgy lépjen ki az Európai Unióból, „mintha egy sziklafal széléről lépne le”. 

hammond.jpg

A "sziklafal széle" - cliff edge - kifejezés mára a brit politikai közbeszéd szerves részévé vált, és azt a Brexit-változatot jelöli, amelynek alapján a brit EU-tagság a kilépési feltételek fokozatos életbe léptetésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnne meg, sőt szélsőséges esetben úgy, hogy nem születik megállapodás sem az EU-val a Brexit feltételrendszeréről.

Az átmeneti időszakot a "kemény Brexit" hívei nem pártolják, de Philip Hammond vezetésével egyre szélesebb teret nyer az a meggondolás a kormányon belül is, hogy szükség van az átfogó kilépési megállapodásra az EU-val, és az egyezményben foglaltak érvényesítésére szolgáló bevezetési időszakra is a Brexit után.

Hammond azt mondta, a Brexit utáni első napon „nagyon sok minden ugyanúgy fog kinézni”, mint addig, például az áruforgalom jórészt ugyanúgy zajlik majd Nagy-Britannia és az Európai Unió között, mint most, és bizonyos időbe telik majd az is, mire a kormány teljes mértékben érvényesíteni tudja az Európai Unióból érkezőkre vonatkozó új bevándorlási szabályozást.

Hammond szerint „ez nem politikai döntés kérdése, hanem ténykérdés”, hiszen a bevándorlás újfajta szabályozásához kiterjedt új infrastruktúrát kell megteremteni, számos új alkalmazottra és új információtechnológiai megoldásokra lesz szükség, „mindez pedig időbe telik” 

Egy nappal Hammond nyilatkozata előtt Brandon Lewis bevándorlásügyi államtitkár viszont azt mondta, a Brexittel véget ér a munkavállalók szabad beáramlása is az Európai Unióból, és addigra már hatályban lesz az új brit bevándorlási szabályozás.

A szabad munkaerőmozgás az Európai Unió négy alapvető szabadságjogának egyike - a javak, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásával együtt -, és Lewis szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ezeket az alapelveket nyilvánvalóan nem fogja jelenlegi formájukban érvényesíteni.

Lewis közvetlen főnöke, Amber Rudd belügyminiszter asszony ugyanakkor a Financial Timesban arról biztosította a brit üzleti szektort és az áttelepülteket, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem zárulnak be hirtelen az ajtók, mivel Nagy-Britanniának is érdeke, hogy „a legtehetségesebb, legjobb” munkavállalók számára vonzó helyszín maradjon. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail