Emberkereskedők karmaiban a migráns gyerekek

Sürgősen cselekedni kell, hogy a menekült gyermekek ne válhassanak az emberkereskedők áldozataivá, jelentette ki az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA).

A szakértői csoport a 4. emberkereskedelem elleni világnap alkalmából kiadott nyilatkozatában humanitárius válságnak nevezi a gyermekeket érintő emberkereskedelmet Európában, ezért arra szólította fel az Európa Tanács 47 tagországát, hogy sürgősen cselekedjenek minden gyermek, beleértve a bevándorló és menekült gyermekek jogainak tiszteletben tartása és védelme érdekében.

Migrant_Children.jpg

A csoport hangsúlyozta: a tagországoknak többet kell tenniük az emberkereskedelem megelőzéséért és a gyermekek kizsákmányolása ellen, s elegendő forrásokat kell biztosítaniuk a gyermekvédelmi rendszereknek, s elő kell segíteniük a családegyesítést is. 

Az Európa Tanács tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emberkereskedelem európai áldozatainak mintegy negyede kiskorú, akik elsősorban szexuális bűncselekmények és munkaerőpiaci kizsákmányolás áldozatai, kényszerházasságra vagy bűntettek elkövetésére kényszerítik őket.

A szakértők továbbá aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Európában sok menekült és menedékkérő gyermek él tranzitzónákban, határokon kialakított táborokban, gyakran a védelem vagy segítségnyújtás teljes hiánya, korlátozott integrációs lehetőségek közepette. Az ellenséges magatartás nehézségeket okoz azoknak a gyermekeknek, akik az emberkereskedők hálózatai elől menekülni kívánnak – hangsúlyozták. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail