Meredeken romlott a fogyasztói bizalom

A YouGov brit közvélemény- és piackutató, valamint a Centre for Economics and Business Research elemzőház közös felmérése kimutatta: az általános fogyasztói bizalmi index a választások előtti 109,1-ről 105,2-re csökkent.

5-steps-for-building-customer-trust.jpg

A YouGov/CEBR-felmérés számítási módszertana szerint ez összeomlásszerű visszaesés, mivel az index több hónapos időtávlatokon belül is tipikusan néhány tizedponttal változik.

A fogyasztói bizalom mérőszáma továbbra is pozitív tartományban van, a módszertan szerint a 100-as szint a semleges középérték, az ez alatti mutatók jeleznek negatív hangulatot.

A CEBR kiemeli, hogy a fogyasztói bizalom indexe majdnem ugyanolyan hevesen reagált a választási eredményre, mint a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazásra. A Brexit megszavazása után a fogyasztói index 111,9-ről 104,3-ra zuhant.

Douglas McWilliams, a CEBR alelnöke a keddi adatismertetéshez fűzött kommentárjában kifejti: a jelek arra vallanak, hogy a választási eredmény súlyos hatást gyakorolt a gazdasági kilátások megítélésére, amelyet már a Brexitet övező bizonytalanságok is rontottak. A fogyasztók bizalma erőteljesen megrendült saját pénzügyi helyzetükkel és még inkább az ingatlanárakkal kapcsolatban, ez pedig hatással lesz a kiskereskedelmi fogyasztási kiadásokra. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail