Urdu feliratok a no-go zone-ban

Bradford Manningham negyedében, ahol a nem iszlám hiten lévők jó ideje nemkívánatosak, a muzulmán vallás térnyerését ellenző elkövetők megrongálták az Oak Lane-en lévő táblákat.

A helyi tanács több mint százezer fontot költött ezekre a táblákra annak reményében, hogy az útszakaszon csökken majd az angolul nem értő gépjármű-vezetők által okozott balesetek száma. Az urdu feliratokat a helyi mecset véneinek tanácsa, valamint Bradford főmuftja, Mohammed Amin al-Husseini követelésére rakták ki. A muszlimok azt állították, az angol nyelvű feliratok feleslegesek, mivel csak veszélybe sodorják az angolul nem tudó urdu anyanyelvűeket.

road-sign.jpg

Az urdu Pakisztánban és Indiában hivatalos nyelv, mintegy százmillióan beszélik világszerte.

Graeme Pardy, a bradfordi tanács tervezési és közlekedésbiztonsági osztályának vezetője úgy nyilatkozott, a gyalogosok biztonsága, valamint az uniós előírásoknak való megfelelés végett döntöttek az urdu feliratok feltüntetése mellett. Dewsbury és Bradford a mintegy nyolcmillió fontos összköltség nagy részét uniós támogatásból szerezte.

Keith Booths rendőrfelügyelő a Bradford Heraldnak nyilatkozva felidézte, hogy Walesben is évtizedek óta kétnyelvűek a táblák, és szerencsésnek nevezte, hogy az EU hozzájárult a költségekhez. Nem így vélekedtek azok az elkövetők, akik – a bradfordi rendőrség szerint gyűlöletbűncselekményt elkövetve – urdu feliratokat festettek le.

A nagymufti nem kívánta kommentálni a történteket.


vissza

facebooktwitteremail