Trump szerint az EU protekcionista

„Nagyon nagy és izgalmas” kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésére lát lehetőséget Londonnal az amerikai elnök. Donald Trump Twitter-üzenetében kiemelte az e megállapodással járó munkahelyteremtést is, ugyanakkor „nagyon protekcionistának” nevezte az Európai Unió Amerikával szembeni kereskedelmi politikáját.

A Twitter-üzenet előzményeként Washingtonban kezdett tájékozódó jellegű tárgyalásokat Liam Fox külkereskedelmi miniszter a brit-amerikai kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésének lehetőségéről a Brexit után.

Nagy-Britannia addig nem köthet külön szabadkereskedelmi megállapodást külföldi országokkal, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja, sőt nem is kezdhet hivatalosan olyan tárgyalássorozatot, amelynek közvetlen meghirdetett célja ilyen egyezség megkötése.

Donald-Trump-Brexit-832778.jpg

Trump néhány héten belül másodszor adott hangot annak a reményének, hogy a Brexit után az Egyesült Államok és London kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthat.

Az elnök a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport két hete Hamburgban tartott csúcstalálkozóján azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nagyon-nagyon gyorsan” kétoldalú kereskedelmi megállapodást köt Nagy-Britanniával a brit EU-tagság megszűnése után. Trump abban a nyilatkozatában is „nagyon nagy, nagyon erőteljes” kereskedelmi egyezményről szólt.

Trump már korábban is többször egyértelműen elvetette elődje, Barack Obama ezzel homlokegyenest ellentétes álláspontját. Obama tavaly áprilisi londoni látogatásán azzal zsarolta vendéglátóit, hogy a brit EU-tagság megszűnése Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig „a sor végére kerül”.

Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia „nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül” az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon, és ezt elnökként is többször kijelentette. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail