A Financial Times Magyarországról

A Financial Times a lengyel bírói kar bedarálása kapcsán Orbán Viktor romániai beszédével foglalkozott. Eközben a magyar kormányfő hagyományos tusványosi önünnepeltetése során militáns orbánisták földre teperték és összerugdosták azt a lányt, aki a diktátort kifütyülte.

A Financial Times azt emelte ki: Orbán Viktor beszédében megfogadta, hogy megvédi Lengyelországot az Európai Unió szankcióival szemben.

17883540_1085574_83aef32c03c31afecad130e2d7c082aa_wm.jpg

A magyar miniszterelnök kijelentése elmélyítette a Kelet- és Nyugat-Európa közötti megosztottságot. A szerkesztőségi véleménycikk szerint Orbán a lengyel igazságügyi reformot védelmébe vevő megjegyzései nyomán valószínűsíthető, hogy a V4 miniszterelnökök és nyugati kollégáik között heves konfrontáció várható.

A lengyel reformok Orbán 2013-ban bevezetett reformjait tükrözik, amelyek elhallgattatták a bírákat, felváltva őket a Fidesz megbízottjaival, állapította meg a lap.

A cikk megjegyezte: Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szankciókat helyezett kilátásba, amelyek megszüntethetik Lengyelország uniós szavazati jogát, valamint bizonyos támogatásokat, bevezetésükhöz ugyanakkor minden tagállam – köztük Magyarország – egybehangzó jóváhagyására szükség van, így az EU ebben az ügyben – is – cselekvésképtelen.

Orbán Viktor tusványosi vendégszereplése alkalmával egy nő megpróbálta kifütyülni a miniszterelnököt, ám a harmadik fütyülése után a környékén lévő nézők a hajánál fogva a földre rántották, majd szidalmazták, egy idősebb úr bele is rúgott. Ezt követően egy biztonsági őr kivezette a rendezvényről. A nő újságíróknak elmondta, hogy Budapesten élő erdélyi, aki a paksi szerződés titkosítása és a városligeti fakivágások ellen akart titlakozni.

Orbán Viktor beszédét követően sajtótájékoztatót tartott Kósa Lajos. Az esettel kapcsolatban elmondta: megnézte a felvételeket, valóban történt provokáció, és a rendezők a nagyobb baj megelőzése érdekében, kimentették, kivezették a nőt. Majd egy focis hasonlattal élve elmondta, ha bármelyik B-középbe beül az ember egy másik csapat mezébe, akkor a biztonságiak az ő érdekében cselekednek határozottan. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail