Brüsszel tiszta vizet öntene a pohárba

Az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell álláspontját a Brexit legfőbb kérdéseire vonatkozóan a kiválási tárgyalások augusztus végi fordulóján, jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Az egyeztetések második fordulójának lezárása után Barnier leszögezte: Londonnak világossá kell tennie az álláspontját az EU-val szemben állítólag fennmaradó, London által vitatott pénzügyi kötelezettségek ügyében.

A főtárgyaló elmondta, a felek között „alapvető nézetkülönbségek” vannak az állampolgári jogok biztosítását illetően, azokat ugyanis az Európai Unió bíróságának kell garantálnia a kiválás után a bizottság szerint, a brit kormány azonban ezt nem fogadja el.

Brexit.png

A közös sajtóértekezleten David Davis brit Brexit-ügyi miniszter biztatónak nevezte a kiválási tárgyalások hétfőn kezdődött második fordulóját. Kiemelte, hogy a felek több kérdésben eltérő állásponton vannak a távozás folyamatáról, de elégedett a mostani előrehaladással.

Mint mondta, mindkét fél tisztában van a pénzügyi kötelezettségek rendezésének fontosságával. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy országa elfogadja-e az unió felé fennálló pénzügyi kötelezettségek meglétét, mindössze annyit mondott, hogy az Egyesült Királyág elismeri nemzetközi felelősségeit és jogait.

„A megoldás érdekében mindkét fél részéről rugalmasságra van szükség”, fogalmazott. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail