Exit from Brexit?

Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb parlamenti erő, a Liberális Demokraták új vezetője kijelentette: meg kellene találni a módját „a kihátrálásnak a Brexitből”.

A 74 éves Vince Cable a Liberális Demokraták egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a 2010-2015 közötti konzervatív-liberális kormánykoalícióban az üzleti ügyek miniszteri tisztségét töltötte be.

Ő volt az egyetlen jelölt, miután az előző vezető, Tim Farron a múlt havi választások után lemondott. Gyakorlatilag automatikusan került a párt élére, mivel más nem jelentkezett a tisztségre.

Cable kijelentette: a kormányzó Konzervatív Pártban és az ellenzéki Munkáspártban egyaránt ideológusok vették át az irányítást, és a brit politikából mára „teljesen kiveszett a józan ész, a mérséklet és a kölcsönös tisztelet”.

vince.jpg

A Brexitről azt mondta: attól tart, a kilépési feltételekről folyó tárgyalások „katasztrofális végkifejlet” felé tartanak, mivel a folyamatot egy „működésképtelen, szétesőben lévő” kormány irányítja.

Cable szerint éppen ezért ki kellene dolgozni az „Exit from Brexit” stratégiáját, vagyis annak forgatókönyvét, hogy Nagy-Britannia miként tudna kihátrálni a Brexit-folyamatból.

A Liberális Demokraták választási programjának sarkalatos eleme volt, hogy új népszavazást kell tartani a Brexitről még az EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnése előtt.

Cable meggyőződése szerint teljes mértékben igazolást nyer ez az álláspont, amint a Brexittel járó gondok a folyamat során egyre világosabbá válnak.

„Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit” fogalmazott a liberális politikus korábban, hozzátéve: a kiutat egy újabb népszavazás kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail