Fenn van a Google-n a Nemzetközi Űrállomás is

 

Nemzetközi Űrállomáson készített panorámafelvételekkel bővült a Google Maps utcanézeti alkalmazása, a Street View, így a felhasználók maguk fedezhetik fel az űrállomás 15 modulját, és megismerhetik az asztronauták mindennapjait.

A Google a Holdraszállás 48. évfordulójához időzítve jelentette meg az idén tízéves Street View első gravitáció-mentes gyűjteményét.

dims.jpg

A Nemzetközi Űrállomáson végigkalauzoló virtuális túrán a felhasználók olyan érdekes feljegyzésekkel is találkozhatnak, mint hogy hol edzenek az űrhajósok, milyen ételeket esznek, és hol végzik a tudományos kísérleteket. (Ez az első Street View gyűjtemény, amely jegyzeteket is tartalmaz: ez korábban csak a Google Arts & Culture alkalmazáson belül volt elérhető.)

Az érdeklődők beleshetnek a Columbus kutatólaboratóriumba, ahol az űrhajósok számos tudományos kísérletet végeznek, valamint kinézhetnek azon az apró ablakon, amelyen keresztül az űrállomáson kívül zajló eseményeket, például a robotok munkáját, vagy a közeledő járművek dokkolását szokták figyelemmel kísérni az asztronauták.

A felhasználók ezen kívül az immár 16 éve működő űrállomáson kikötő két járművet, a SpaceX Dragont és az Orbital Cygnust is megtekinthetik közelebbről.

google.png

Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája hat hónapig végzett repülőmérnöki munkákat az ISS fedélzetén, és ez idő alatt segített felvételeket készíteni a Street View funkcióhoz.

Az űrbéli körülmények miatt a fotózáshoz nem lehetett használni a Google hagyományos felvevőeszközeit, ezért a cég a NASA-val együttműködve oldották meg, hogy a már eleve az űrállomáson lévő fényképezőgépekkel és egyéb felszerelésekkel lehessen elkészíteni a felvételeket, amelyeket aztán a Földön gyúrtak össze 360 fokos panorámafelvételekké. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail