A németek csúnyán berágtak a törökökre

Aki elutazik Törökországba, nem jogállamban fogja eltölteni a szabadságát”; „Arra emlékeztet, miként működött egykor az NDK” - A szövetségi kormány felfüggesztette valamennyi törökországi hadiipari üzleti projektet.

turk.jpg

A legutóbbi nyilvános adatok szerint a kormány a január-áprilisi időszakban 57 engedélyt adott ki törökországi hadiipari exportra, az ügyletek összértéke mintegy 22 millió euró. Törökország ezzel a negyedik helyen állt az EU-n kívüli NATO-partnerek, és a hadiipari együttműködésben a NATO-tagországokkal egyenrangúként kezelt EU-n kívüli államok sorában.

A német hadiipari exportról szóló döntések mérlegelésében kiemelt súlya van az emberi jogok helyzetének a fogadó országban, és elutasítják az engedélykérelmet, amennyiben megfogalmazódik az alapos gyanú, hogy a termékeket „belső elnyomásra vagy az emberi jogok másmilyen folytatólagos, rendszerszerű megsértésére használhatják”. Az ellenzék erre hivatkozva régóta sürgetik a törökországi fegyverszállítások leállítását.

Wolfgang-Schaeuble.jpg

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter: a török eljárás „arra emlékeztet, hogy miként működött egykor az NDK”

A német és a török kormány viszonya a tavalyi törökországi puccskísérlet óta romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Berlin az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.

Frissítették a Törökországba utazóknak szóló külügyi információkat, figyelmeztetve, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Továbbá napirendre vették a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások felülvizsgálatát.

heiko.jpg

Heiko Maas igazságügyi miniszter: „Aki elutazik Törökországba, nem jogállamban fogja tölteni a szabadságát”

A koalíciós pártok teljes egyetértésben határoztak az irányváltásról. Ezt jelzik a pénteki nyilatkozatok is. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a Bildnek azt mondta, a török hatóságok önkényesen letartóztatnak embereket és nem tartják be a konzuli segítségről szóló legalapvetőbb szabályokat sem, ami „arra emlékeztet, hogy miként működött egykor az NDK”.

Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint mindenkinek önállóan kell dönteni arról, hogy beteszi-e a lábát Törökországba. Azt viszont mindenkinek tudnia kell, hogy „aki elutazik Törökországba, sajnos nem egy jogállamban fogja eltölteni a szabadságát”. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail