Auschwitzból lopott az izraeli diáklány

Egy izraeli diáklány azt állította, hogy auschwitzi koncentrációs táborból lopott tárgyakat állított ki főiskolai vizsgakiállításán, de később módosította állítását, és azt mondta, hogy csak a tábor mellől szerezte azokat.

A Kfar Szaba-i Bét Berl főiskola művészeti tanszékének hallgatója, Rotem Bides néhány napja a Jediot Achronotnak adott interjújában azt mesélte, hogy a táborból hozta el a zárókiállításán általa bemutatott tárgyak egy részét.

bidesq.jpg

A 27 éves diák elmondta a lapnak, hogy nagyszülei holokauszttúlélők voltak, egyik nagypapája Auschwitzban szabadult fel, és ő maga hatszor látogatott el lengyelországi koncentrációs és haláltáborokba.

Az ott talált tárgyakat is kiállításába foglalta: üvegcserepeket, kis tálakat, fémcsavarokat, földet, vizet a folyóból, ahová az áldozatok hamvait szórták, és egy táblát, amely a látogatókat arra kéri, hogy semmit se vigyenek el magukkal.

kliall.jpg

„Mindig úgy éreztem, hogy Lengyelországban van a kiállításom nyersanyaga, nem Izraelben”, nyilatkozta. „Emberek millióit ölték meg egy bizonyos ország bizonyos rezsimének morális törvényei miatt. Ha ezek a szabályok, én is eljárhatok a saját szabályaim szerint”, indokolta a tárgyak eltulajdonítását az interjúban a végzős művészhallgató, és hangsúlyozta, hogy nem bánta meg tettét.

Az újságcikk megjelenése után az auschwitzi emlékmúzeum igazgatója bejelentette, hogy panaszt emel a lengyel főügyésznél és Izrael varsói nagyköveténél a lopás miatt.

bides.jpg

A főiskola is eltávolította a negyven diák alkotásait bemutató kiállításról a lopott tárgyakat, és szerdán fegyelmi bizottság elé idézete Bidest, aki akkor már azt mondta, nem a tábor területéről, hanem csak mellőle hozta el a kiállított tárgyakat, s kifejtette, hogy szavait az újságíró megmásította. Rotem Bides a főiskolához benyújtott magyarázó levelében bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott az eredeti újságcikk tartalma.

Ezek után a főiskola megengedte a teljes, eredeti kiállítás bemutatását. Egyik tanára szerint a diáknak a róla megjelent cikkel még a kiállítás megnyitása előtt sikerült felhívnia a figyelmet munkájára, és sikerült gondolkodásra késztetnie az embereket. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail