Volt-e titkos Trump-Putyin csúcs Hamburgban?

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20 hamburgi csúcstalálkozóján nem egyszer, hanem kétszer találkozott.

A második megbeszélés ténye eddig nem került nyilvánosságra. Kedden este a Reuters és a CNN közölte amit percekkel később megerősített a Fehér Ház. Az elnöki hivatal nem tett említést arról, hogy a két államfő második találkozója milyen hosszan tartott és mi volt a megbeszélés témája.

putin-melania-bish.jpg

Kedden későn este aztán kiderült: a két államfő nem külön találkozót tartott, hanem a vacsoraasztalnál beszélgettek. Vlagyimir Putyin mellé ültették Melania Trumpot, majd a vacsora végeztével Trump csatlakozott hozzájuk, és bekapcsolódott a beszélgetésbe.

A második találkozóról szóló információ kedden este bejárta az amerikai sajtót, a legnagyobb televíziós csatornák a beszélgetés feltételezett tartalmát vitatták. A CNN például azt latolgatta, hogy Melania Trump - mivel szlovén születésű – valószínűleg oroszul beszélgetett Putyinnal, ki tudja, miről, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pedig Sean Spicerre hivatkozva tálalta a történetet. Spicer, a Fehér Ház szóvivője azonban csak annyit mondott, hogy Trump és Putyin a csúcstalálkozón tartott tárgyalások utáni díszvacsorán is elbeszélgetett egymással.

mindcontroltrump2.png

Az NPR szerint a második tárgyalásról szóló információ Ian Bremmertől, a politikai konzultációval foglalkozó, New York-i székhelyű, a demokratákhoz közelálló Eurasia Csoport elnökétől származott, aki ugyan nem volt ott Hamburgban, de azt állította, hogy a csúcstalálkozón résztvevő politikusoktól hallott Trump és Putyin újabb, eddig nyilvánosságra nem hozott tárgyalásáról.

A közszolgálati rádió megszólaltatta Bremmert, aki azt állította, a két államfő másodjára egy órán keresztül beszélgetett és ezzel „meghökkentette” a világ vezető politikusait. Bremmer hosszasan fejtegette azt is, hogy tudomása szerint Trump és Puyin „bizalmasan” beszélgetett egymással.

gettyimages-810379406-e1499465785506.jpg

Donald Trump kedden későn este, Twitter-bejegyzésben reagált. „Beteg dolog a hamis híreket gyártó média története a titkos találkozóról Putyinnal. Németország kancellárja a G20-ak valamennyi vezetőjét a hitvesükkel együtt meghívta. A sajtó tudott erről!”, írta az elnök. (MTI) 


vissza

facebooktwitteremail