Trump izraeli hírszerzőt sodort veszélybe?

Izrael igyekszik higgadt maradni azzal a hírrel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok elnöke állítólag az Iszlám Állammal kapcsolatos szenzitív információkat szolgáltatott ki Moszkvának.

A zsidó állam eddig igyekezett minden tekintetben hűvösen semleges álláspontot elfoglalni a Donald Trumppal összefüggő ellentmondásokkal kapcsolatban, miután az elnök már megválasztása előtt is kétségtelenné tette, hogy baráti érzelmekkel viseltetik Jeruzsálem iránt, ami a Barack Hussein Obama alatti nyolc szűkös esztendőben aligha volt elmondható. A semlegesség álarca azonban most repedezni látszik.

A hivatalos Izraelnek nincs igazán hozzáfűznivalója a Trump elleni vádakhoz, ám Jeruzsálemet, még ha ki nem is mondja senki, megdöbbenti annak lehetősége, hogy az amerikai elnök olyan információkat adott ki az oroszoknak, amit az izraeli hírszerzés gyűjtött kemény munkával, és a jeruzsálemi kormány adott át legfontosabb – sokszor egyetlen – szövetségesének.

trump.jpg

A hivatalos személyek többsége, köztük Ron Dermer, a zsidó állam washingtoni nagykövete, valamint Ávi Dichter, korábban az izraeli belső elhárítás, a Sabak parancsnoka, jelenleg a törvényhozás, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke nem minősítette igazán komolynak az ügyet; azon voltak, hogy a két ország közti információcsere fontosságát hangsúlyozzák. Ávigdor Lieberman védelmi miniszter pedig – aki magát a botrányt nem is említette – azt írta a Twitteren, hogy a két ország közt fennálló biztonsági kapcsolatok továbbra is érintetlenek.

Írta ezt Lieberman annak dacára, hogy az ABC News szerint Trump indiszkréciója egy izraeli ügynököt sodort életveszélybe: olyan kémet, aki az Iszlám Államon belül végzi munkáját. Ezt az embert azért küldték ki, hogy megbizonyosodjon arról, mi az igazság a terrorszervezet egy újabb terve körül. Az Iszlám Állam bizonyos értesülések szerint az Egyesült Államokba tartó repülőgépeket akar felrobbantani laptopokba rejtett pokolgépekkel – olyan eszközökkel, amelyek állítólag észrevétlenül átjutnak a jelenlegi repülőtéri átvilágító berendezéseken.

Azt, hogy Trump mindezt kifecsegte volna Moszkvának, a New York Times állította, amely az amerikai elnökválasztások lezajlása óta is fáradhatatlanul folytatja a kampányt. A lap úgy véli, az elnök Szergej Lavrov külügyminisztert és Szergej Kiszljak nagykövetet tájékoztatta az Ovális Irodában, 2017 júliusának elején.


vissza

facebooktwitteremail