Trump: a megállapodás „nagyon gyorsan” meglesz

Donald Trump amerikai elnök szerint az Egyesült Államok „nagyon-nagyon gyorsan” kétoldalú kereskedelmi megállapodást köt Nagy-Britanniával az uniós tagság megszűnése után, és eleget tesz a londoni meghívásnak.

donald-trump-theresa-may-759.jpg

Trump a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján négyszemközti megbeszélést tartott Theresa May miniszterelnökkel.

A találkozó előtt az elnök kijelentette: a két fél már dolgozik „egy nagyon nagy, nagyon erőteljes” kereskedelmi egyezményen, amely „nagyszerű lesz mindkét ország számára, és amelyet, úgy gondolom, nagyon-nagyon gyorsan tető alá hozunk”.

Az amerikai elnök már többször is egyértelműen elvetette elődje, Barack Obama ezzel homlokegyenest ellentétes álláspontját. Obama tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag azzal zsarolta vendéglátátóit, hogy Brexit esetén Nagy-Britannia nem jut kedvezményes kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal: Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig a sor végére kerül, ha távozik az Európai Unióból.

Trump viszont már az elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia „nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül”, és ezt elnökként is többször kijelentette.

A megállapodásra azért csak a Brexit után kerülhet sor, mert addig London hivatalosan még tárgyalásokat sem kezdhet a kérdésben Washingtonnal az uniós tagság 2019 tavaszára valószínűsíthető megszűnése előtt.

trump-may-g20.jpg

A kormányfővel tartott találkozója előtt Donald Trump kijelentette azt is, hogy mindenképpen ellátogat Londonba, bár arra a kérdésre, hogy mikor, csak annyit mondott, hogy „ezt majd kitaláljuk”.

Az amerikai elnöknek Theresa May az év elején nagy-britanniai állami látogatásra szóló meghívást adott át, és ezt Trump el is fogadta. Az állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei.

Trump tervezett állami látogatásának terve ellen a brit baloldal tombolva tiltakozik, és tömegdemonstrációkat szervez a látogatás idejére. A látogatás elleni petíciót csaknem kétmillióan írták alá.

Az elnöki vizit nem szerepelt a kormányprogramot ismertető királynői beszédben – vagyis az egyelőre nincs napirenden, mivel az ilyen beszédekben az uralkodó mindig megemlíti, hogy kiket fogad állami látogatáson az adott évben. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail