Lassan már a rabok őrzik a smasszereket

Annyira abszurdak már a börtönviszonyok, hogy lassan már a fogvatartottak vigyázzák a fegyőröket – mondta egy rab azt követően, hogy nyakon szúrtak egy foglárt.

norwich.jpg

A negyvenes éveiben járó tiszt súlyos sérülése a Norwich börtönben következett be. Egy rab, aki élete és testi épsége védelmében nem volt hajlandó névvel nyilakozni, a BBC Radio Norfolknak azt mondta, a foglárt az A szárnyban támadta meg az egyik fogvatartott.

„Ha nem lett volna ott vele a másik smasszer, meg is öli”, mondta. „Az őr tényleg rossz bőrben volt. De azóta se változott semmi, hogy ez megtörtént. Nincs elég ember, úgyhogy elég sok időt töltünk bezárva a celláinkban. Egyes esetekben a bentlakók védik meg az őröket, holott ennek fordítva kéne lennie.”

norw wing.jpg

A büntetés-végrehajtásra jutó költségvetési összeg évről évre csökken, s ennek következtében a börtönök működése mára veszélybe került. 2010 óta 700 millió fonttal kevesebbet költöttek az ágazatra, és az akkori 18 ezer fő helyett ma csak 7 ezer börtönőrt foglalkoztatnak.

Nem véletlen, hogy mostanában került sor a legtöbb port felvert börtönlázadásokra is, jelezve, hogy a rabok is a tűrőképesség határán, vagy azon túl vannak. Decemberben Birminghamben zajlott börtönlázadás, aminek következtében négy szárnyat nyilvánítottak lakhatatlanná. A tizenkét órán át tartó zavargásokat követően kétszáznegyven elítéltet kellett máshová szállítani.

birmingham riot.jpg

Ugyancsak börtönlázadások zajlottak Lewesben, Bedfordban és Lincolnban, míg a londoni HMP Pentonville-ből két rab sikeres szökést hajtott végre.

2017 júliusának első hetében a G4S biztonsági cég, amely a bridgendi Parc börtönt működteti, bejelentette, hogy kivizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint a börtönőrök „nem voltak urai a helyzetnek” abban az incidensben, aminek következtében kettejüket kórházba kellett vinni.

Liz Truss, a korábbi igazságügyi miniszter asszony decemberben elismerte, hogy a börtönök rendkívül súlyos munkaerő-hiánnyal küszködnek, megfelelő működtetésük lehetetlen.

spurr.jpg

Michael Spurr

Válaszul arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézményekben nem csak az erőszak nő egyre nagyobb mértékben, hanem a drogfogyasztás is, a kormány arra tett ígéretet, hogy 104 millió fontos éves költséggel 2500 új őrt vesz fel Angliában és Walesben. Michael Spurr, a National Offender Management Service vezetője szerint azonban ez semmit nem old meg, és 2018-ban minimum nyolcezer új embert kellene alkalmazni, ha meg akarnak felelni a követelményeknek.

A Norwichban nyakon szúrt, a helyi orvosegyetemi kórházba szállított börtönőr június 11-i incidensét a rendőrség vizsgálja. A norwichi börtön azok közé tartozik, ahol viszonylag elég ember teljesít szolgálatot, de itt is folyamatos a felvétel.


vissza

facebooktwitteremail