Szaúdia, a terror anyja

Az Egyesült Királyságban tevékenykedő iszlamista szélsőségeseknek Szaúd-Arábia a legjelentősebb támogatója – állapítja meg a Henry Jackson Society külpolitikai elemző központ.

kiralyicsalad.jpg

A dokumentum szerint az Egyesült Királyságban tevékenykedő szélsőséges iszlamisták legjelentősebb külföldi támogatói az Öböl-menti diktatúrák, beleértve Iránt is, és hozzájuk kötődő alapítványok. A dokumentum kiemeli, hogy Rijád a múlt század hatvanas évei óta több millió dollárt fordított arra, hogy a királyságban meghatározó, keményvonalas, vahhábita iszlámot terjessze a térség országaiban, és a nyugati muszlim közösségek körében is.

A Henry Jackson Society szerint „világos és egyre erősebb” bizonyíték van arra, hogy összefüggés van a külföldről támogatott iszlamista szervezetek, a gyűlöletet prédikáló hitszónokok és az erőszakot hirdető dzsihádista csoportok között.

saud.jpg

A külpolitikai elemző műhely szerint az Öböl-menti abszolút monarchiák olyan mecseteket és muszlim oktatási intézményeket támogatnak, melyek gyűlöletprédikátorokat láttak vendégül, és szélsőséges tartalmakat terjesztettek.

Szaúd-Arábiában több ember és alapítvány közvetlenül érintett az illiberális és bigott vahhábita ideológia exportjában. Egyes intézményeket egyenesen Szaúd-Arábiából irányítanak, de legtöbbször arról van szó, hogy a szaúdi forrásokból befolyást vásárolnak a támogatott intézményekben.

Szaúd-Arábia londoni nagykövetsége közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Rijád szerint „teljesen alaptalan az az állítás, és semmilyen hiteles bizonyíték nem támasztja alá”, hogy a királyság „egyének kis csoportját radikalizálta”. A külképviselet kiemelte, hogy Szaúd-Arábia maga is többször volt célpontja az al-Kaida és az Iszlám Állam támadásainak.

kovi.jpg

Szaúd-Arábia londoni nagykövetségének közleményéből: „Nem tűrjük el és nem fogjuk eltűrni erőszakos szélsőségesek tetteit és ideológiáját, és nem nyugszunk, míg ezeket a deviánsokat és szervezeteiket meg nem semmisítjük”

A dzsihádista terrorszervezetek tevékenységéről szóló belügyminisztériumi jelentés, melynek elkészítését David Cameron rendelte el 2015-ben, még nem készült el, és nem is biztos, hogy a kormány nyilvánosságra fogja hozni. A Henry Jackson Society nyilvános vizsgálatot szorgalmaz az Öböl-menti országokba vezető szálak feltárására.

A BBC úgy tudja, a belügyi jelentés „nagyjából kész van, és Theresa May asztalán pihen”, de a tartalma kellemetlen lehet a Rijáddal hagyományosan szoros szövetséget ápoló kormány számára. Cameron kormányának belügyminisztere egyébként éppen Theresa May volt.

rijad.jpg

Rijád

A BBC biztonságpolitikai szakértője, Frank Gardner arra mutat rá, hogy a jelentés érzékeny időpontban került nyilvánosságra, amikor Szaúd-Arábia és szövetségesei maguk vádolják Katart azzal, hogy szélsőségeseket támogat. A jelentés szerint ez a vád képmutató. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail