Sturgeon egyelőre feladta

A skót kormány egyelőre nem terjeszt be törvényjavaslatot az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról, hanem megvárja, amíg tisztázódnak a Brexit feltételei - mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Sturgeon az edinburghi parlamentben kijelentette: a június 8-ai választások kampányának heteiben és azóta is számtalan skót választópolgárral találkozott, és azt tapasztalta, hogy a többség szerint túl korai lenne egy újabb függetlenségi referendum.

Kormánya akkor tér vissza a függetlenségi népszavazás kérdésére, amikor a Brexit-tárgyalások várható eredménye már világosabban körvonalazódik. Nicola Sturgeon szerint ez jövő őszre várható.

Ezzel gyakorlatilag lekerült a napirendről az a korábbi menetrend, amely nem zárta ki az újabb referendumot még a brit EU-tagság megszűnése előtt.

nicla.jpg

Nicola Sturgeon márciusban felhatalmazást kért és kapott a skót parlamenttől arra, hogy engedélyt kérhessen a brit kormánytól a referendum meghirdetésére. Az új népszavazást legkorábban 2018 őszén, legkésőbb 2019 tavaszáig kellett volna megtartani. Ehhez képest 2019 végéig biztosan nem lesz újabb népszavazás, tekintettel arra, hogy minden felmérés azt mutatja: a skótok zöme nem akar kilépni a UK-ből, és egy ilyen lépés gazdasági öngyilkosság lenne, miután Skóciát önmagában nem vennék fel az Európai Unióba sem.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A június 8-ai parlamenti választásokon az SNP elveszítette mandátumainak több mint az egyharmadát, és frakciójának létszáma az Alsóházban az addigi 56-ról 35-re csökkent. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail