Vádat emeltek a muszlimgázoló ellen

Vádat emeltek az ellen az angol férfi ellen, aki furgonjával a Finsbury Park mecset tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak.

A Scotland Yard pénteki bejelentése szerint a furgon vezetőjét, a 47 éves Darren Osborne-t terrorizmus indítékával elkövetett gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolják.

Osborne hétfő hajnalban követte el tettét, amikor a mecset közösségének tagjai a Ramadánt követő éjszakai imádságról távozóban éppen elsősegélyben részesítették egy társukat, aki rosszul lett, és később meghalt.

Az első beszámolókból nem derült ki egyértelműen, hogy az áldozat, az 51 esztendős Makram Ali egészségi okokból, vagy a támadás következtében vesztette életét, de rendőrség szerint a gázolásos merényletben számos sérülést szenvedett, és ez okozta halálát.

darren-osborne-front2.jpg

A furgon vezetőjét a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség őrizetbe vette.

A Scotland Yard korábbi közleménye szerint vizsgálják Osborne elmeállapotát is.

A hétfő hajnali merénylet volt az első olyan terrorcselekmény Nagy-Britanniában, amit az iszlám terhére követtek el, feltehetően bosszúból az eddigi, számos halottat követelő iszlamista rémtettek miatt.

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Parliament mellett Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyűlöletbeszédeiről hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban. Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt. A hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail