Blair: meg kellene fontolni a Brexitet

Tony Blair volt miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának meg kellene fontolnia, hogy az Európai Unió tagja maradjon, ha az EU késznek bizonyul a brit igényeknek megfelelő reformokra.

Blair, aki 1997 és 2007 között volt miniszterelnök a Munkáspárt élén, az általa alapított kutatóintézet – The Tony Blair Institute for Global Change – hírlevelében kifejti: a lehetőségek ésszerű megfontolásába beletartozna annak mérlegelése is, hogy Nagy-Britannia „Európa része marad”, ha Európa hajlandó a reformokra, és arra, hogy „valahol félúton találkozzék velünk”.

Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztásokon megváltoztatta az európai politika dinamikáját. Az euróövezet tagországai integrált döntéshozatalt fognak kialakítani, így az Európai Unióban kialakul egy belső és egy külső kör – áll Tony Blair írásában.

TonyBlair_1537494a.jpg

A volt kormányfő arra a következtetésre jutott, hogy a reformok most már felkerültek az EU napirendjére, és az európai vezetők hajlandók olyan változtatások megfontolására is, amelyek megfelelnének Nagy-Britannia igényeinek.

Blair szerint ez a készség még az unión belüli szabad mozgásra is kiterjed.

A konzervatív kormány álláspontja szerint az Egyesült Királyság a Brexit után nem tartaná fenn tagságát az EU egységes belső piacán és a vámunióban sem, mivel olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépett volna. E feltételek közé tartozna az Unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének további érvényesítése, ezt viszont a kormány határozottan elveti. Theresa May miniszterelnök szerint a választók valójában a korlátozás nélküli munkaerő-beáramlás uniós elvét utasították el.

Tony Blair írása szerint azonban a múlt havi választáson a polgárok a kemény Brexit politikáját vetették el, ezért a Brexit-stratégiát újra kell gondolni.

Blair szerint valószínűtlen, hogy egy szabadkereskedelmi megállapodás ugyanolyan feltételeket teremtene Nagy-Britannia számára, mint a további tagság az EU egységes belső piacán. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail