Az ukrajnai lázadók közé állt be egy angol

Börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki Kelet-Ukrajnában kormányellenes lázadókhoz csatlakozott. Ő az első brit állampolgár, akit hazájában az ukrajnai konfliktussal összefüggésben terrorvád alapján elítéltek.

A 41 éves Benjamin Stimsonnak a manchesteri koronabíróság végzése alapján öt évet és négy hónapot kell rács mögött töltenie.

PROD-Benjamin-Stimson-court-case.jpg

Stimsont a terrorellenes törvények alapján, terrorcselekmények elkövetésére irányuló szándék, illetve terrorcselekmények előkészítésének vádjával fogták perbe hazatérése után, és a tárgyaláson el is ismerte a terhére rótt bűncselekményeket.

Stimson 2015 augusztusában utazott Moszkvába, majd onnan Ukrajnába, ahol – a határ illegális átlépése után – csatlakozott a moszkovita terrorcsoportokhoz.

nintchdbpict000270477900.jpg

Még annak az év novemberében hazatért, és azonnal őrizetbe vették, amint megérkezett a manchesteri repülőtérre.

Az eljáró bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta: jóllehet Stimson senkinek nem okozott fizikai sérülést, de puszta jelenlétével és csatlakozásával is segítette az ukrajnai lázadókat. A vádlott nem vall szélsőséges nézeteket, és megbánta cselekedetét, az pedig „túlzás, sőt a fantázia birodalmába tartozik”, hogy „harcosnak” állította be magát.

_91408336_stimsonterror2.jpg

Stimson Facebook-oldalára olyan képeket posztolt saját magáról, amelyeken katonai egyenruhát viselt és egy AK-47-es gépkarabélyt tart a kezében. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail