Iraki kém a zsidó államnak dolgozott Libanonban

Nemrég a zsidó állam megbízásából Libanonban kémkedő iraki állampolgárt fogtak el. Ki áll az arab országokban és másutt végrehajtott izraeli titkos műveletek mögött? A libanoni sajtó Elan Nissim nevét emlegeti.

Az elfogott férfi igaznak ismerte el a kémkedési vádat, illetve azt, hogy Izrael javára működő kémhálózatot akart Libanonban szervezni. Elmondta azt is, hogy egy olyan szervezet megbízásából dolgozott, amit a védelmi minisztérium működtet, kimondottan az arab országokban végzendő műveletek céljából.

Libanoni sajtójelentések szerint az iraki állampolgár vallatóinak elmondta: izraeli megbízatása egyfelől a libanoni hadsereggel kapcsolatos információk megszerzése, másrészt a kémhálózatba emberek beszervezése volt.

A férfi izraeli kapcsolata a kém bátyját kereste meg Irakban, eredetileg azzal a céllal, hogy az ottani hatóságok működéséről tudjon meg minél többet.

113266_img650x420_img650x420_crop.jpg

A libanoni elhárítás egyenruhásai

A libanoni Általános Közbiztonsági Igazgatóság – az elhárítás – hivatalos közleményben ítélte el a gyanúsított férfi tetteit, amelyeket „az izraeli ellenség” javára hajtott végre.

Izrael és Libanon közt technikailag hatvankilenc éve hadiállapot van. Libanon 1948-ban több más arab országgal együtt hadüzenet nélküli agressziót követett el az egy napja kikiáltott zsidó állam ellen, bár a tényleges hadműveletekben csak egy-két ezer katonával vett részt. Később támogatta, hogy a Jordániából elüldözött Palesztin Felszabadítási Szervezet, élén Jasszer Arafattal, libanoni területről rendszeres támadásokkal zaklassa Észak-Izraelt.

A zsidó állam több hadjáratot is végrehajtott ennek megakadályozására, így létrehozta a dél-libanoni biztonsági övezetet, amely pufferzónaként szolgált a két ország közt, és szövetséges zsoldoshadsereget szervezett libanoni maronita keresztényekből Dél-Libanoni Hadsereg néven. Ez és a pufferzóna 2000-ben szűnt meg, amikor Izrael egyoldalú lépéssel felszámolta libanoni jelenlétét és kivonta csapatait az országból. Az ellene folyó támadások főszereplője azóta az Irán és az Asszad-féle Szíria által támogatott Hezbollah terrorszervezet.

hezbbeirut.jpg

Hezbollah-demonstráció Bejrútban

A libanoni tájékoztatás május óta a lehető legtöbb bőrt próbálja lehúzni az „izraeli kémügyről”, illetve arról a tényről, hogy a kézre került iraki kémhálózatot próbált szervezni. Vannak jelentések, amelyek szerint ez sikerült is, olyannyira, hogy egyesek már „Moszad-hálózat felszámolásáról” írnak, holott ha a kémkedés a jeruzsálemi védelmi minisztérium, illetve annak szervezete égisze alatt zajlott, úgy ahhoz legfeljebb a katonai hírszerzésnek, az Agaf HaModiinnak (Aman) lehetett köze. A „Moszad” ellenben ismertebb és jobban hangzik.

A libanoni értesülések szerint az izraeli védelmi minisztérium megbízásából eljáró szervezet nem más, mint a Tasa Elite, s ezt izraeli ügynökök működtetik az iraki Kurdisztánban, ahol évtizedek óta jó kapcsolatokkal rendelkeznek. A Tasa Elite célja, hogy az arab világban, de elsősorban Szíriában, Libanonban és Irakban kémkedjen – feltehetően e kurd kapcsolatok felhasználásával. Az elfogott irakiról nem tudni, kurd vagy sem, csak annyit, hogy a neve Marbin ben Y., és a főleg kurdok által lakott, nagyrészt általuk is ellenőrzött Észak-Irakból, Dahokból származik, utóbb pedig a keresztények lakta Kelet-Bejrútban lakott.

kerletbejrut.jpg

Kelet-Bejrútban beköszönt az éj

Marbin 2011 óta működött aktívan – ez volt az az év, amikor az „Arab Tavasz” néven elhíresült nyomorlázadás szerte a Közel-Keleten felütötte a fejét. A libanoni média tudni véli, hogy a gyanúsított belépett a Pesmergába – a kurd szabadságharcos fegyveresek közé –, sőt nyilvánosan vendégül látta az oda érkező izraeli biztonsági tanácsadókat, és azt hangoztatta, hogy ők és a kurdok közösen harcolnak az Iszlám Állam ellen. A kém ez utóbbiakat már nem ismerte el, s azt hangoztatta, családostul érkezett Kurdisztánba, és nem 2011-ben, hanem 2014-ben, azóta pedig több orvosi felszerelésekkel és vízelosztó berendezésekkel foglalkozó cégnek dolgozott.

Marbint hat hónappal ezelőtt bizonyos Elan Nissim jelölte be a Facebookon. Levelezgettek egy ideig többféle témáról, közte az üldöztetésről, amit a száriánita szekta tagjai kénytelenek elviselni mohamedán részről, majd Nissim állítólag elmondta magáról, hogy izraeli hírszerző tiszt, és közölte: szeretné, ha Marbin információkat gyűjtene a Hezbollah terrorszervezetről, valamint a bejrúti és a damaszkuszi kormányról.

Marbin eleinte vonakodott, tartott attól, hogy ha a libanoni elhárítás elkapja, hazaárulással vádolják. Az izraeli tiszt azonban sikeresen meggyőzte arról, hogy senki sem fogja lebuktatni.

ronarad.jpg

Ron Arad civilben...

Marbin lebukása után állítólag vallott azokról az információkról, amiket sikerült összegyűjtenie és átadnia megbízóinak. Letartóztatása előtt két héttel azt kérték tőle, szedjen össze minden elérhetőt arról, hol van eltemetve Ron Arad alezredes, az izraeli navigátor, aki 1986 októberében katapultált lelőtt gépéből egy libanoni légtérben végrehajtott küldetés alkalmával, amikor a síita Amal terrorbanda kezébe került.

ronaradlast.jpg

 

...és az Amal fogságában, az utolsó felvételek egyikén

Sorsáról pontos információk nincsenek, és Izrael hiába igyekezett tárgyalások útján élve vagy holtan, de visszakapni katonáját. 2016 októberében a Moszad és az Aman az előző két évben beszerzett, ám közzé nem tett információk alapján valószínűsítette, hogy Ron Arad már 1988-ban hősi halált halt, feltehetően rabtartói kezében.

A munka a Facebookon létrehozott titkos profilok segítségével folytatódott: Marbin azt állítja, soha nem találkozott személyesen az izraeli tiszttel, jóllehet az egész idő alatt sokat utazott Libanon és Irak között.

A libanoni biztonságiak viszont utánanéztek a rejtélyes Tasa Elite szervezetnek, és arra a következtetésre jutottak, hogy Elan Nissim annak a vezetője, a szervezet pedig a világ több országának hadseregéből óvatos megfontolás után kiválasztott tisztekből áll, célja a terrorellenes küzdelem, a terroristák által elkövetett emberrablások és emberkereskedelem, valamint a terrort támogató államok elleni harc.

Amennyiben létezne ilyen szervezet, az Robert Ludlum vagy Frederick Forsyth valamelyik regénye lapjairól is előléphetne, így nem lehetünk biztosak abban, hogy csakugyan effajta hálózat nyomára jutottak, vagy valamelyik bejrúti szerkesztőségben mertek nagyot álmodni. A libanoni hírközlés ma már egyöntetűen állítja, hogy a Tasa Elite embereinek zömét az izraeli hadseregből választják ki, innen van a felszerelésük is, és tevékenysége is nagyon hasonlít az izraeli hírszerzés – Moszad –, az izraeli elhárítás – Sabak vagy Sin Bét – és az izraeli katonai hírszerzés – Aman – tevékenységére.

Elan Nissimről a síita Hezbollah terrorszervezethez közelálló Al-Akhbar közöl részleteket. A Tasa Elite főnöke eszerint 1966-ban született volna Jeruzsálemben, jelenleg pedig New Yorkban él, és ő áll a Szíriában, Libanonban, Irakban, Jemenben, Afganisztánban és másutt végrehajtott izraeli titkos műveletek mögött. Ugyancsak ez az állítólagos izraeli tiszt felelős az információgyűjtésre szánt Moszad-ügynökök toborzásáért, kiképzéséért és a célzott likvidálásokért is.

ilannissim.jpg

A kép állítólag azt az Elan Nissimet ábrázolja

Nissim állítólag több országot is meglátogatott nemrégiben, így megfordult Irakban, az Egyesült Arab Emírségekben, Cipruson, Törökországban, Jordániában, Észak-Szíriában és az 1967-es Hatnapos Háborúban javarészt izraeli kézre került, később annektált Golan-magaslatok szíriai uralom alatt maradt részén is. Később pedig járt Kurdisztánban, Irakban, közel az iraki Pesmerga állomáshelyéhez.

Ami Marbin sorsát illeti, a kém kilátásai rosszak. A libanoni katonai ügyész szerint a vád az „izraeli ellenséggel való együttműködés” (ez külön tényállás a libanoni jogban), valamint „biztonsági információk gyűjtése” lesz, de fivérét is megvádoljak „az ellenséggel való együttműködés gyanújával”.

Libanonban súlyos bűncselekmények elkövetőire kiszabható halálbüntetés, bár különféle politikai és emberjogi csoportok élesen ellenzik, mivel a saría előretörését látják benne a valaha keresztény többségű, ma egyre inkább az iszlám felé tolódó országban, így a kivégzés nem gyakori. A gyilkosságon, nemi erőszakon és pedofílián kívül a legsúlyosabb bűncselekmények épp a hazaárulás, a kémkedés és az izraeli ellenséggel való együttműködés. Ha halálbüntetést szabnak ki, az elnök kegyelmet gyakorolhat.

Elan Nissim személyazonossága a Linkedinen bukkan fel mint a Tasa Elite ISIS Által Elfogalt Területeken Túszmentő tevékenységet folytató szervezet vezérigazgatója (CEO of TASA Elite Rescuing Hostages in ISIS-Occupied Territories). Ezen túlmenően hitelt érdemlő információ sem róla, sem a Tasa Elite-ről nem található a világhálón.


vissza

facebooktwitteremail