Brexit-nézeteltérések

Éles nézetkülönbségek vannak a felek között az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről. Nem dőlhetünk hátra, az óra ketyeg, mondta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Londonnak tisztáznia kellene az álláspontját, hogy lehessen tudni, mely területeken van egyetértés, és melyek azok a kérdések, amelyekben nincs – mondta Barnier.

Kijelentette: a jövő hétfőn kezdődő második tárgyalási fordulón az EU közös alapokat akar teremteni, ami elengedhetetlen az előrelépés érdekében. „Nem dőlhetünk hátra, hiszen az óra ketyeg” – fogalmazott.

A főtárgyaló az EU-val szemben Brüsszel szerint fennmaradó, London által vitatott brit pénzügyi kötelezettségek rendezését kulcsfontosságúnak nevezte a felek jövőbeli kapcsolatai szempontjából. Mint mondta, az alapvető bizalom forog kockán amiatt, hogy a brit kormány több tagja is arra utaló megjegyzéseket tett, hogy a szigetországnak nincsenek tartozásai az unióval szemben.

brexit.jpg

„Bizalom híján hogyan lehetne egy kereskedelmen, biztonságon, védelmen és más területeken alapuló kapcsolatot kiépíteni?”, tette fel a kérdést a korábbi francia miniszter. Hozzátette, nem büntetésről vagy váltságdíjról van szó, mindössze a számlák rendezéséről.

London évtizedeken át az uniós költségek tíz százalékát állta egymaga.

Barnier az állampolgári jogokról szóló brit javaslatról is beszélt, rámutatva, az nem teszi lehetővé, hogy az érintettek úgy éljenek tovább, mint ma. Leszögezte, teljes kölcsönösségre van szükség, továbbá az állampolgári jogokat az Európai Unió bíróságának kell garantálnia a kiválás után. Mint ismeretes, London éppen a joghatóságot szeretné teljes mértékben visszakapni, így kizárt, hogy bármiféle európai uniós jognak beleszólása lehet akár a brit alattvalók, akár a brit Korona területén tartózkodó külföldiek ügyeibe.

Barnier szerint a kereskedelemről kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdések mindegyikéről. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail