Grandiózus lesz a Nyári Tárlat

Grandiózus kiállítással ünnepli meg 2018-ban híres Nyári tárlatának 250. születésnapját a londoni Royal Academy.

Az 1768 óta megszakítás nélkül minden évben megszervezett kiállítás a világ legnagyobb olyan kortárs tárlata, amelyre bárki beadhatja a munkáját.

A Nyári tárlat volt egykor a brit művészettörténet legvadabb küzdelmeinek színhelye, ahol az ország legkiválóbb művészei mutatták be – és dörgölték kortársaik orra alá – a legfrissebb alkotásaikat.

nyaritarlat.jpg

Az 1832-es tárlaton például, amikor Joseph Mallord William Turner angol romantikus festő tengeri tájképét John Constable angol tájképfestő egyik munkája mellé akasztották ki, Turner improvizált és ráfestett egy élénk piros színű bóját a saját képére, hogy ellensúlyozza Constable lenyűgöző színhasználatát.

A 2018. június 12. és augusztus 19. között látogatható 250. Nyári tárlat a The Great Spectacle címet fogja viselni és 90 festmény, valamint 25 szobor és papír alapú alkotás révén fogja végigkalauzolni a látogatókat a szokásos évi kiállítás és egyben a brit művészettörténet elmúlt negyed évezredén.

A múzeumoktól és magángyűjteményekből kölcsön kapott alkotások szinte mindegyike vendégeskedett már a Royal Academy-ben. A tárlatnak otthont adó tíz terem mindegyike nagyjából 25 évet fog felölelni és az intézmény még egy sétányt is épít, hogy a látogatók azon keresztül jussanak el a kiállítás utolsó három terméhez.

nyarit.jpg

Pontos adatok ugyan még nincsenek, de a becslések szerint 1769 óta nagyjából 250 ezer műalkotást mutattak be a Nyári tárlatokon, amelyekre valamivel több mint 25 millió ember volt kíváncsi.

A tavalyi tárlat 229 ezer látogatót vonzott, ami kitűnő eredmény egy két hónapig tartó kiállítástól. A 250. évfordulóra még több embert várnak, de még így sem biztos, hogy sikerül megdönteni az 1879-ben született 391 ezres látogatószám-rekordot.

A Royal Academy idén nyáron „kitárta kapuit a világ felé” és a sokszínűség jegyében, a jól ismert európai művészeket kissé háttérbe szorítva állította össze a Nyári Tárlatát. A bizottság 12 ezer alkotás közül választotta ki azt az 1200 művet, amely egészen augusztus 20-ig látható az intézményben. A látogatókat Tracey Emin, Sean Scully, Cornelia Parker, Wolfgang Tillmans, Anish Kapoor és Phyllida Barlow munkái mellett amatőr művészek alkotásai várják a tárlaton. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail