Tonna pénzbe kerül, de nem jó semmire

A brit parlament alsóházának EU-ügyi bizottsága szerint nem hatékony, sőt esetenként még kártékony is az Európai Unió Sophia nevű, az embercsempészet ellen indított földközi-tengeri művelete.

A bizottság szerint a 2015-ben kezdett tengeri műveletnek alig volt hatása a migráció megfékezésében, mint az épp a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség hivatalos adataiból kiderül.

56152a75ebc88_mediterranean.jpg

A Frontex-adatok szerint a Földközi-tenger középső medencéjében tavaly minden korábbinál nagyobb arányú illegális migrációt észleltek: 2016-ban ezen az útvonalon 181 436 ember érkezett Európába, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A londoni vélemény szerint a Sophia művelet nem gyakorolt elrettentő hatást az embercsempész hálózatok működésére és üzletmenetére sem a mediterrán térség középső útvonalán.

DC7JjJiWsAAgD0o.jpg

Az uniós fellépés következményeként – mivel a Sophia művelet keretében sok hajót megsemmisítettek – az embercsempészek most már sokszor tengeri közlekedésre alkalmatlan, ócska vízi járműveken bocsátják útjukra a migránsokat, és ez a halálesetek számának növekedéséhez vezetett. A haditengerészeti művelet nem is a megfelelő eszköz a Földközi-tenger középső területein zajló migráció kezelésére, mivel az embercsempész hálózatok a szárazföldön működnek, és így ellenük aligha lehet érdemi felderítő tevékenységet folytatni a nyílt tengeren.

A bizottság mindezek alapján arra a véleményre jutott, hogy az embercsempész hálózatok „üzleti modelljének” felszámolásához Líbia déli, szárazföldi határán van szükség összehangolt fellépésre. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail