Nyomoznak az AIDS-botrányban

A hetvenes és a nyolcvanas években több mint kétezer-négyszáz ember halt bele abba, hogy hepatitisszel, illetve AIDS-szel fertőzött vért kaptak. A kormány most vizsgálóbizottságot állít fel a felelősség tisztázására, amely „széles körben” fog eljárni.

world-blood-donor-day.jpg

A jelenlegi adatok szerint 4670 hemofíliás kapott szennyezett vért az amerikai gyártmányú VIII. Faktor plazmakészítménnyel, amely komoly szerepet játszott a vírusok elterjesztésében. Az angliai áldozatok később részleges kártérítést kaptak a kormánytól, de eddig semmilyen hivatal vagy szervezet nem ismerte el felelősségét és azt nem is állapították meg.

Philip Dunne egészségügyi miniszter találkozik az áldozatok családtagjaival, és csak ezután dönti el, milyen nyomozás lesz: bíróság vezeti, független testület áll az élén, esetleg valamilyen más formáció lesz.

A 2015-ben nyilvánosságra hozott parlamenti jelentés szerint 7500 pácienst mérgeztek meg import vérkészítménnyel, amely vagy HIV-, vagy hepatitisz-vírust tartalmazott. A VIII. Faktort elsősorban hemofíliások gyógyítására alkalmazták. Csak később derült ki, hogy a vér javát amerikai börtönlakóktól szerezték be pénz ellenében, így eleve nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a vér fertőzött.


vissza

facebooktwitteremail