Süketek párbeszéde London és Brüsszel között

Az Európai Parlament legnagyobb frakciói elégtelennek tartják azokat a javaslatokat, amelyeket a kormány dolgozott ki a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

A minősíthetetlen hangvételű állásfoglalás – amelyet aláírt Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója is – „elfuseráltnak” nevezi a június végén közzétett brit javaslatcsomagot, és kilátásba helyezi bármiféle olyan megállapodás vétóját, amely a jelenleginél kevésbé kedvezményes elbánásban részesítené a külföldi EU-tagállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárait.

A dokumentum nem magyarázza meg, mi kifogásolnivaló lehet azon, ha London változatlan formában biztosítja az uniós polgárok jogait a Brexit után is, amennyiben az EU-ban is pontosan ugyanilyen formában biztosítják az ott élő brit állampolgárok jogait – magyarán szólva mindenki számára minden maradna a régiben.

Az állásfoglalást kiadó EP-frakciók szerint az Európai Parlament nem fog jóváhagyni olyan megállapodást, amely visszamenőleges hatállyal fosztaná meg a külföldi EU-polgárokat megszerzett jogosultságaiktól.

verhof-648940.jpg

Guy Verhofstadt

A felhívás szerint a brit javaslat jelenlegi formájában nem biztosítaná az uniós polgároknak például a részvételi jogot a brit helyhatósági választásokon, bürokratikus akadályokat emelne megszerzett jogaik további érvényesítése elé, és nem egyértelmű az sem, hogy milyen jogosultságok illetnék meg a brit EU-tagság megszűnése után születendő gyermekeiket.

Verhofstadt a BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a brit kormánynak a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságait kell a jövőben is garantálnia, ahelyett, hogy „valamiféle új státust találna ki számukra”.

Az EP Brexit-ügyi tárgyalója arra utalt, hogy a brit kormány június 26-án ismertetett átfogó javaslatcsomagja alapján letelepedett státust kapnának azok a külföldi EU-állampolgárok, akik egy később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek. E jogi státus megalkotásáról a brit parlament hozna külön törvényt.

Verhofstadt szerint azonban e javaslat másodosztályú állampolgárokká tenné a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárokat, és a felhívást aláíró EP-frakciók nem is értik, hogy miért kell a jelenlegi jogosultságokat szűkíteni.

A vád abszurd, miután nincs szó állampolgárokról, akik tehát másodosztályúak sem lehetnek. Továbbra is lehetőség nyílna viszont arra, hogy aki akar, folyamodjék a brit állampolgárságért, és ha sikeres vizsgát tesz, azt meg is kapja, amihez öt esztendei folyamatos itt-tartózkodásra és feddhetetlen életmódra van szükség.

A volt belga miniszterelnök kijelentette: a Brexit-tárgyalássorozat végén az Európai Parlament „mond majd igent vagy nemet” a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodásra, de „már most kijelenthetem, hogy nem fogunk igent mondani, ha az európai állampolgárok jogosultságai csorbulnak”.

Verhofstadt nem tette hozzá, hogy akármit mond az Európai Parlament, ez nem befolyásolja az Egyesült Királyságot abban, hogy kilépjen az EU-ból.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit állampolgár él. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail