Törvényes fegyvert exportálni Szaúd-Arábiába

A londoni felsőbíróság hétfői végzése szerint nem jogsértő a Szaúd-Arábiába irányuló brit fegyverexport.

A bírósági tanács a még nem jogerős határozattal elvetette a fegyverkereskedelem ellen küzdő legnagyobb brit kampánycsoport, a Campaign Against the Arms Trade keresetét. A szervezet azt kívánta kimondatni a bírósággal, hogy a kormány alapvető emberi jogokat sértő módon exportál fejlett hadfelszerelést Szaúd-Arábiának.

British made cluster bombs_0.jpg

Brit gyártmányú fürtösbombák

A kampánycsoport közölte, hogy fellebbez a hétfői végzés ellen, mivel ha a felsőbírósági határozat érvényben marad, a brit kormány szabad kezet kap „a Szaúd-Arábiához hasonló brutális, az emberi és a nemzetközi emberiességi jogokat sárba tipró diktatúrák” felfegyverzéséhez. A szervezet szerint naponta kerülnek nyilvánosságra „elborzasztó beszámolók” a jemeni népet sújtó humanitárius válságról.

Szaúd-Arábia más arab országok élén a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán indított fegyveres beavatkozást a két éve folyó jemeni polgárháborúban.

Yemen.jpg

A kereset ügyében eljáró tanács nemzetbiztonsági okokból nyilvánosságra nem hozott dokumentumokat is tanulmányozott, és arra a következtetésre jutott, hogy a brit külkereskedelmi miniszter racionális döntést hozott, amikor megtagadta a szaúdi fegyverexport felfüggesztését.

Az Amnesty International azt állította, a felsőbíróság döntése a jemeni civil lakosságra mért halálos csapással ér fel, mivel hiteles jelentések szólnak arról, hogy a brit fegyvereket a jemeni civilek elleni súlyos jogsértésekre, köztük háborús bűncselekmények elkövetésére is felhasználják. Az Amnesty International szerint a szaúdi fegyverexport ellentétes Nagy-Britannia nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

saudoieuro.jpg

A legnagyobb fegyvergyártó konglomerátum, a BAE még harminc évvel ezelőtt nyerte el a brit hadiipar eddigi messze legnagyobb egyedi megrendelését, egy 20 milliárd fontos, egyebek mellett Tornado, Hawk és újabban Eurofighter Typhoon harci repülőgépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést. A cég az utóbbi három évtizedben számos kapcsolódó megrendelést is kapott; a szerződésláncolat összértéke mára jóval meghaladja a 40 milliárd fontot.

A szerződés felrúgásának komoly jogi következményei lennének, nem beszélve arról, hogy a sivatagi királyság a brit exportot azon nyomban pótolni tudná számos helyről, így az Egyesült Államoktól, de akár Oroszországtól is. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail