Ausztria kitiltotta a török gazdasági minisztert

Ausztria megtiltotta a belépést a török gazdasági miniszternek, Nihat Zeybekcinek. A hollandok semmilyen török miniszterre nem kíváncsiak jelenleg. Németország magának a diktátornak tiltotta meg, hogy szónokoljon területén.

Thomas Schnöll külügyi szóvivő kijelentette: „Megerősíthetem, hogy Sebastian Kurz külügyminiszter gyakorlatilag megtiltotta a török gazdasági miniszternek a belépést az országba”. Hozzátette, hogy a rendezvény nagyon nagy és a látogatás veszélyt jelent a közrendre és Ausztria biztonságára. A miniszter a tavalyi törökországi – ál-, vagy valós – puccskísérlet évfordulóján tartandó rendezvényen akart részt venni.

Nihat-Zeybekci.jpg

Nihat Zeybekci

Az osztrák minisztérium a döntést azzal indokolta, hogy a török miniszter kizárólag a nyilvános szereplés miatt akart beutazni az országba. A szóvivő szerint államközi látogatás keretében „természetesen szívesen látják” a török minisztert.

A török kormányreakciója szerint Bécs nem őszintén védi a demokratikus értékeket, és a gazdasági miniszter nem is kérvényezte hivatalosan a részvételét az eseményen.

Kurz a tavalyi puccskísérletet azonnal elítélte, ám helyteleníti az azóta kialakult emberi jogi helyzetet Törökországban, mert úgy véli, hogy az államcsíny után „határozott elbocsátási és bebörtönzési hullám indult el” és „jelentősen korlátozzák a vélemény- és sajtószabadságot”.

A külügyminiszter a nemzetközi jog vonatkozó passzusa szerint határozhat a beutazás megtiltásáról. A döntésről tájékoztatták a kancelláriahivatalt és az osztrák államfőt is.

kurz.jpg

Sebastian Kurz

Az osztrák döntést megelőzően a holland kormány közölte, hogy Tugrul Türkes, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettes vagy a török kormány más tagjainak hollandiai látogatása „nem kívánatos”, tekintettel a két ország kétoldalú kapcsolatainak jelenlegi helyzetére.

Berlin pedig arról döntött: nem engedélyezi Recep Tayyip Erdogan török elnök számára, hogy tömegrendezvényt tartson július első hetében Németországban, ahová a hamburgi G20-csúcstalálkozó alkalmából látogatott el. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail