Megállapodtak a toryk a DUP-vel

Megállapodott a kormányzati együttműködésről a Konzervatív Párt és a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt. Az egyezséget a Downing Streeten írták alá Theresa May miniszterelnök és Arlene Foster, a DUP vezetője jelenlétében.

Formális koalíciót azonban a Konzervatív Párt és a DUP nem köt, hanem a „confidence and supply” rendszer alapján működnek együtt – azaz a DUP vállalja, hogy az abszolút többséget el nem ért toryk kisebbségi kormánynak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon (confidence), illetve olyan jellegű törvényjavaslatok – mindenekelőtt a költségvetés – elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják.

dup.jpg

Arlene Foster nem titkolta, hogy a DUP-nek anyagi követelései voltak az együttműködés fejében. Észak-Írország a következő két évben egymilliárd font pótlólagos költségvetési juttatásban részesül infrastrukturális, egészségügyi és oktatási fejlesztésekre. Hozzátette: a konzervatívokkal kötött együttműködési megállapodás a jelenlegi parlament megbízatásának végéig érvényes, és a két párt minden törvényhozási ülésszak után áttekinti a meghatározott célokat, alapelveket és ezek teljesülését.

A Konzervatív Pártnak 317 képviselői helye van a 650 fős választott alsó kamarában – leszámítva az alsóház elnökét, a konzervatív John Bercow-t, aki nem vesz részt a szavazásokban –, vagyis a frakció létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-ot.

Ám valójában nem is kell 326 fő az abszolút többséghez, mivel az IRA katolikus terrorszervezet politikai szárnya, a Sinn Féin – amely hét mandátumot szerzett – a korábbi gyakorlatnak megfelelően most sem küldi el képviselőit az Alsóházba. A Sinn Féin politikai célkitűzése Észak-Írország kiszakítása az Egyesült Királyságtól, és egyesítése Írországgal. A párt – jóllehet a választásokon részt vesz – hagyományosan bojkottálja a Parliamentet, mert nem hajlandó felesküdni a Korona szolgálatára. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail