Kurd fogságban senyved az angol terroristanő

Sally Jones, a világ egyik legkeresettebb terroristája, aki magával vitte gyerekét az Iszlám Államba és hóhért nevelt belőle, sírva kéri, hogy engedjék haza Kentbe.

01.jpg

Az egykori kenti punck-rocker és néhai férje, a birminghami hacker, valamint Sally fia, az ISIS-ba hurcolásakor még csak 8-9 éves kissrác története a huszonegyedik század egyik legdöbbenetesebb sztorija.

A negyvenhét éves Sally Jonesról egy másik iszlamista, a kurd őrizetben lévő, csak Aisa néven emlegetett nő számolt be a Sky Newsnak, azt állítva: Sally kétségbe van esve, és szeretne visszatérni az Egyesült Királyságba. Amikor megtudta, hogy a kérését megtagadták, sírva fakadt.

Aisha szerint Jones nagyjából a korának megfelelően nézett ki, és nagyon kedves volt.

02.jpg

Egykori önmaga

Sally Jones pedig egyike volt az iszlamista rémállam legismertebb figuráinak. A valahai punk-rock zenész volt a legfontosabb női toborzók közé tartozott. Az iszlám felvétele után magát Umma Hussein al-Britanninak, azaz A Britanniai Hussein Anyjának nevező hölgy egy Junaid Hussein nevű birminghami számítógépes kalózhoz ment feleségül.

03.jpg

Junaid Hussein

Junaid Husseinnel tavaly amerikai dróncsapás végzett Raqqában. Umma Hussein kijelentette, büszke arra, hogy „férjét Allah legnagyobb ellensége ölte meg”, és sohasem fog mást szeretni rajta kívül. Más források szerint azért nem ment újra férjhez, mert túl öregnek tartotta magát ehhez.

A gyermekből sikerült háborús bűnöst és profi kivégzőt nevelni. Egy tavaly közreadott videóban Jones fia, az Abu Abdullah al-Britani kurd hadifoglyokat lő agyon. 

Stills-from-an-ISIS-video-of-children.jpg

Joe Dixon 

Joe „JoJo” Dixon, Sally egy előző kapcsolatból származó gyereke nyolc-kilenc éves korában, 2013-ban került anyja jóvoltából az ISIS vadállatainak karmai közé, akik teljesen kivetkőztették eredeti személyiségéből.

Az 56 éves Terry Lynch, aki korábban Sally ma már nem élő édesanyját, Jackyt vette feleségül, s így a nála csak kilenc évvel fiatalabb Sally Jones nevelőapja lett, segített JoJo és fivére, Jonathan felnevelésében is. „Elveszett léleknek” nevezte JoJót, aki többé „semiképpen térhet vissza a normális világba”. „Hogyan kérhetnénk arra, hogy jöjjön vissza ebbe az országba és focizzon az átlagos srácokkal, amikor kalasnyikovval jár?”

04.jpg

Emiatt ő maga is bűntudatot érez, de a drogokat is hibáztatja, mert azok szerinte szerepet játszottak abban, hogy Sally Jones dzsihádista lett. Nevelt lányát véleménye szerint „fel kéne robbantani”.

Jones férje erőszakos halálát követően a titkos Anwar al-Awlaki zászlóalj női szárnyának parancsnoka lett. Ezt az egységet a férje szervezte meg arra a célra, hogy a tagok öngyilkos merényleteket kövessenek el nyugati célpontok ellen.

Anwar al-Awlaki iszlamista gyűlöletprédikátor és terrorvezér az Egyesült Államokban született, amerikai állampolgár is volt, vele ugyancsak amerikai drón végzett Jemenben; likvidálása komoly vitákat gerjesztett az Obama-adminisztráció idején, mivel voltak, akik úgy vélekedtek, amerikai állampolgár nem végezhető ki amerikai erők által anélkül, hogy tisztességes tárgyaláson bírálták volna el az ügyét.

05.jpg

Sally Jones, még civilben

Jones az Awlaki női különítmény vezetőjeként az iszlamista terroristának beszervezett európai nők, az úgynevezett muhádzsirátok fegyveres és taktikai kiképzéséért felelt. Az ő számlájára írható, hogy annyi Nyugaton született önkéntes nő ment Raqqába, hogy a muszlim terror bűnrészésévé és végül martalékává váljon.

A muhádzsirátokat az alapok elsajátítása után a férfiakhoz hasonlóan Nyugaton végrehajtott öngyilkos merényletekre képezték ki és utasították. Mindez az Iszlám Állam uralma alól felszabadított területeken előkerült, illetve más módon kiszivárgott dokumentumokból derül ki.

Egy, az Iszlám Állam soraiból dezertált forrás szerint a terrorszervezet igen nagy becsben tartotta Sally Jonest, főként mert a rendkívül fontos szerepet játszó hacker, Junaid Hussein özvegye. Jones emiatt komoly befolyásra tett szert az ISIS-ben, messzire elért a keze, és jó anyagi körülmények közt élt: a havi alapbére 520 font sterlingnek felelt meg, ehhez jött még időszakonként további 226 font – ez az összeg csak a „mártírok” özvegyeinek jár, ha kiemelkedő tevékenységet végeznek.

06.jpg

Fegyverben

Michael S. Smith, a terrorelhárítás szakértője korábban azt nyilatkozta, nem lepte meg Sally Jones új szerepköre – a nők toborzása, sem pedig az, hogy az Iszlám Állam egyre több nőre próbál támaszkodni, főleg olyanokra, akik valamely családtagjukat elveszítették a dzsihádista hadviselésben. Ez a jelenség meglehetősen köznapi azóta, hogy Abu Muszáb al-Zárkáui megszervezte a csoportot, amit ma Iszlám Államnak hívunk – mondta a szakértő.

Sally Jones előkelő helyen – „magas prioritású” minősítéssel – szerepelt az Egyesült Államok halállistáján, így számíthatott arra, hogy ha nem kerül szíriai fogságba, előbb-utóbb dróncsapás végez vele is. De parancsot kaptak kivégzésére a brit különleges egység, az SAS helyszínen lévő mesterlövész kommandósai is, akik kétszáznál több brit állampolgársággal is rendelkező terroristára vadásznak.

Becslések szerint jelenleg 700 brit dzsihádista lehet az Iszlám Államban; az SAS ezek közül kétszáz olyan ember felkutatására és likvidálására összpontosít, akik magas beosztásban vannak, és közvetlen fenyegetést jelentenek az Egyesült Királyságra. Köztük található tucatnyi bombagyáros, akik korábban brit egyetemeken tanultak elektronikát, és tudásukat az ISIS vagy más terrorbanda szolgálatába állították.

07.jpg

Minderről Sally Jonds is tudott, ezért lehetőség szerint maga mellett tartotta JoJót, hogy élő pajzsként használja.

2015-ben ezt írta: „Tudom, mit csinálok. A Paradicsomnak ára van, és én remélem, ez lesz az ára a Paradicsomnak.” (MK/Express/Sun/Mirror/Counter Extremist/Telegraph/Daily Mail)


vissza

facebooktwitteremail